Vrees voor machtsvacuüm Nigeria

De vrees voor een machtsvacuüm in Nigeria is gisteren verder toegenomen door de beëdiging van een nieuwe opperrechter in afwezigheid van de president. Hooggeplaatste juristen betwisten de grondwettelijkheid van de beëdiging, en de regering komt onder steeds grotere druk te staan om duidelijk te maken wie nu het land leidt.

De 58-jarige president Umaru Yar’Adua werd op 23 november overgebracht naar een ziekenhuis in Saoedi-Arabië waar hij gediagnosticeerd werd met pericarditis, een ontsteking aan het hartzakje. Regeringswoordvoerders benadrukken dat de president ook op afstand de regie bewaart over het beleid in het volkrijkste land en de grootste olieproducent van Afrika, maar de karige informatievoorziening over Yar’Adua’s toestand voedt speculaties over de ernst van zijn ziekte. Vicepresident Goodluck Jonathan zit momenteel de kabinetsvergaderingen voor maar Yar’Adua heeft de uitvoerende macht niet formeel aan hem overgedragen, waardoor politieke oppositieleiders en vooraanstaande advocaten de legitimiteit van de kabinetsbeslissingen in twijfel trekken.

Scheidend opperrechter Idris Kutigi verklaarde gisteren dat zijn besluit om zelf zijn opvolger te beëdigen in lijn is met de grondwet van Nigeria, hoewel eerdere beëdigingen altijd werden verricht door het staatshoofd. De voorzitter van de Nigeriaanse Orde van Advocaten en enkele andere topjuristen die Kutigi’s besluit onconstitutioneel noemen, boycotten gisteren de beëdigingsceremonie. (Reuters, BBC)