Voorkeur Radio, televisie en internet

Czech ski jumper Jakub Janda flies through the air 31 December 2005 in Garmisch-Partenkirchen during a training session for the second leg of the ski jumping Four Hills Tournament (Vierschanzentournee). The tournament is composed of four Ski Jumping World Cup events and has taken place in Germany and Austria each year since 1952. It started on 29 December in Oberstdorf, followed by Garmisch-Partenkirchen (Germany, 01 January), Innsbruck (Austria, 04 January) and Bischofshofen (Austria, 06 January). AFP PHOTO DDP/ROBERT MICHAEL GERMANY OUT AFP

documentaire

Het uur van de wolf: ABBA en het verhaal achter Mamma Mia! Over het wereldwijde succes van de film en de musical Mamma Mia! en de tijdloze kracht van ABBA’s hits. Björn Ulvaeus en Benny Andersson vertellen in de documentaire over de geschiedenis van ABBA. Archiefmateriaal illustreert hun enorme succes in de jaren 70 en 80. Björn en Benny spelen voor de film met alle originele ABBA-muzikanten de soundtrack. Regie: Suzannah Wander. Ned. 3, 19.00-19.50u.

praatprogramma

De TV-show. Ivo Niehe bezoekt onder anderen Jan Mulder, Richard Branson, Marco Borsato, Liz Snoijink, Chubby Checker & Rina Lodders, Igone de Jongh en Grace Jones. Ook een portret van de Franse ontwerper Jacques Garcia, die 100 km westelijk van Parijs een huis bewoont dat grote gelijkenis vertoond met het château van Versailles. Ned. 1, 22.40-23.50u.

TV-monument. Han Peekel praat met acteur Piet Römer over zijn carrière, zijn ambities en de persoonlijke betrokkenheid bij de programma’s waarin hij een rol speelde. Ned. 1, 00.55-2.05u.

informatief

Goede voornemens, slechte voornemens. Over de haalbaarheid van goede voornemens. Met de Amerikaanse hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky, die in The How Of Happiness schrijft dat je je geluk tot ongeveer 40 procent kunt beïnvloeden. Met tips en adviezen voor mensen met goede voornemens. Ook een verslag over acht leden van de ‘Geluksclub’ die in oktober onder leiding van Bram van Splunteren met de uitvoering van hun goede voornemens begonnen. ‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven (Erasmus Universiteit) geeft commentaar. Hij ontwikkelde een online-gelukstest om te ontdekken waar mensen gelukkig of ongelukkig van worden. Ned. 2, 19.15-20.20u.

amusement

30ste Circusfestival van Monte Carlo. Registratie van het 30ste circusfestival van Monte Carlo. Elk jaar in januari wordt in Monte Carlo een groots internationaal festival georganiseerd, dat dankzij prins Rainier van Monaco is uitgegroeid tot een van de grootste circusfestivals in de wereld. Na het overlijden van haar vader heeft prinses Stephanie zijn taak overgenomen. Vanavond een jubileumuitzending met de mooiste acts van de afgelopen 30 jaar. Ned.1, 18.10-19.20u.

Nieuwjaarsconference Freek de Jonge: Volendam. Conference, opgenomen op 31 december in het Jozeftheater in Volendam. Zijn eerste nieuwjaarsconference bracht hij in 1982 en de laatste in 2001, waarna hij zei voorlopig af te zien van deze traditie. Voorlopig, want, zegt de cabaretier nu: „Een nieuwjaarsconference is een oudejaarsconference die op 1 januari wordt uitgezonden. We ontkomen in Nederland niet meer aan het gezeur, geroddel en geoordeel en dit is bij uitstek het medium om hier in mee te gaan. Ik laat me meeslepen door de tijdgeest.” Volendam is de afsluiting van een serie programma’s waarin De Jonge wekelijks terugging naar plaatsen uit zijn jeugd. Ned. 2, 22.10-23.30u.

muziek

Nieuwjaarsconcert. Het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker bevat grotendeels werken van de familie Strauss. Beelden van het orkest worden afgewisseld met die van het balletgezelschap van de Weense Staatsopera en de Volksopera vanuit het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Het concert wordt afgesloten met de wals An der schönen blauen Donau en de RadetzkyMarsch. Dirigent is de 85-jarige Fransman Georges Prêtre. Ned. 1, 11.15-13.40u.

Night of the Proms. Registratie van Night of the Proms 2009. Het vaste orkest Il Novecento onder leiding van Robert Groslot en het koor Fine Fleur begeleiden optredens van onder anderen Roxette, Toots Thielemans en John Miles. Ned.2, 14.10-15.05u.

VARA Nieuwjaarsconcert. Elk jaar heeft het nieuwjaarsconcert een specifiek thema. Dit jaar is dat ‘Ik!’. De VARA en het Nederlands Blazers Ensemble organiseerden bovendien weer de compositiewedstrijd ‘Op weg naar Het Nieuwjaarsconcert’, met regionale voorrondes en finales voor jongeren tot en met 18 jaar. Ned. 2, 20.20-22.00u.

Drama

The good wife. Eerste (de zogenoemde ‘pilot’) en tweede aflevering van een Amerikaanse dramaserie waarin Julianna Margulies de rol speelt van Alicia Florick, de vrouw van een bekende openbaar aanklager. Haar leven en dat van haar gezin wordt overhoop gehaald wanneer haar man betrokken raakt bij een seksschandaal en wordt gearresteerd. Niet alleen moet ze sterk zijn voor haar twee kinderen, maar ook in de rechtszaal waar ze als advocate weer aan de slag gaat. Dit gegeven vormt de rode draad van de serie, waarin in elke aflevering een nieuwe zaak speelt. Net 5, 20.30-22.15u.

Bliss - Erotische Versuchungen. Vier afleveringen in een keer van een Canadese erotische televisiedramaserie waarin de verlangens, passies en fantasieën van vrouwen centraal staan. Met onder anderen Jenny Levine en Peter Wingfield. ZDF, 0.50-2.20u.

radio

OBA Live. Interview met Jaap van den Herik, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, over kunstmatige intelligentie en hoe de computer van de toekomst zich aanpast aan de gebruiker. Ook een gesprek met Paul Scheffer (Het land van aankomst) over immigratie. Radio 5, 19.00-21.00u.

Kunststof. Gesprek met Annemarie Prins. Ze speelt in de tv-serie Annie M. G. – haar liedjes, haar liefde, haar leven, die zondag op Nederland 2 van start gaat, de oude Annie die terugkijkt op het bewogen leven van een schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeit tot een van de geliefdste schrijvers van de twintigste eeuw. Radio 1, 19.00-20.00u.

Napels bij Nacht, Te gast is de Rotterdamse boekhandelaar en auteur Maria Heiden (6 juni 1944). Tot 6 juni 2009 was Heiden 34 jaar mede-eigenaar van Boekhandel Van Gennep in Rotterdam. Ze werd benoemd tot Ambassadrice van het Nederlandse Boek. In 2001 ontving zij de Laurenspenning, de onderscheiding voor culturele verdiensten in Rotterdam. Radio 1, 00.02-01.00u.