Volledig gescreend het feest in

Na de rellen in Hoek van Holland is Rotterdam voor oudejaarsavond op alles voorbereid. Voor het feest bij de Erasmusbrug gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

Het zouden wel eens de veiligste vierkante meters van Nederland kunnen zijn vanavond: de smalle strook aan de Maas vanaf de Erasmusbrug. Rotterdam viert er de jaarwisseling met maximaal 20.000 bezoekers die het terrein op mogen. Bij ingangen aan beide zijden komt een mobiele communicatie-unit van de politie – zeg, een compleet operationeel commandocentrum.

In mist en regen bouwden mannen gisteren een metershoog drijvend podium op. De beamers aan de brug schenen blauw en wit over het water, een aanhangwagen van Dream Fireworks stond klaar op de plek waar de vuurwerkshow zal worden opgevoerd. Veiligheidsmedewerkers controleerden de poortjes, de hekken moesten nog worden geplaatst. „We zijn een dag eerder begonnen met opbouwen”, zegt organisator Klaas Rohde van evenementenbureau Tridee. „De stress die we vorig jaar op Oudejaarsdag zelf hadden, hebben we nu een dag eerder.”

Het is de derde keer dat Tridee de Nationale Nieuwjaarsnacht organiseert in Rotterdam. Beide jaren een groot succes, met naar eigen zeggen 15.000 tot 20.000 bezoekers van gemiddeld 26 jaar.

Maar Tridee organiseerde deze zomer ook het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland, waarbij bezoekers de politie aanvielen, de politie schoten loste en een 19-jarige Rotterdammer doodde. De politie en de gemeente erkennen inschattingsfouten.

Geen bezoeker komt vanavond het terrein op zonder online kaarten te hebben gekocht en daarbij voor- en achternaam te hebben opgegeven. Het tonen van een legitimatiebewijs moet valse namen uitsluiten. De bezoekerslijst gaat naar de politie, die alle personen screent. Ieder wordt gefouilleerd, tassen worden gecontroleerd op wapens, drugs, vuurwerk.

Vorig jaar stonden er camera’s die het terrein in de gaten hielden en de webcast verzorgden. Dit jaar staan er camera’s voor de beveiliging én camera’s voor een webregistratie van het evenement. Ze zijn verbonden met de cameramasten op de mobiele communicatie-units van de politie.

Tridee huurde een bedrijf in dat een veiligheidsplan maakte en beveiligers van drie andere bedrijven inhuurde. Net buiten het terrein zet de politie zich schrap met extra agenten. In het World Port Center op de kade aan de overkant van de rivier is het crisiscentrum van de politie, waar burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie samenkomen.

Burgemeester Aboutaleb zal het nieuwjaarsfeest bezoeken, dat volgens Rohde „meer dan een miljoen” heeft gekost. Nee, dit jaar halen hij en zijn collega’s het er niet uit. Het feest zal niet uitverkocht zijn.

Commentaar: pagina 7

    • Esther Rosenberg