Van der Kieft verrassend naar de Winterspelen

Schaatser Arjen van der Kieft heeft zich gisteren in Heerenveen verrassend geplaatst voor de olympische 10 kilometer in Vancouver. De 24-jarige Zwanenburger moest gisteren op het olympisch kwalificatietoernooi zijn meerdere erkennen in Bob de Jong, die met 12.53,63 een persoonlijk record reed en de tweede tijd ooit in Thialf. Van der Kieft eindigde, ook met een persoonlijk record (13.02,99), als tweede.

Carl Verheijen (13.11,01) werd het kind van de rekening. Hij eindigde als derde en mag zijn favoriete afstand niet rijden in Vancouver. Op de vijf kilometer krijgt Verheijen volgende maand nog een herkansing.

Van der Kieft verraste in november al door in Hamar tijdens de wereldbekerwedstrijd vanuit de B-groep het baanrecord te verbeteren.

Door de plaatsing van Van der Kieft dreigt sprinter Ronald Mulder de Spelen te moeten missen. Nederland mag tien rijders afvaardigen, maar zoekt nog een schaatser voor de ploegachtervolging, achter Sven Kramer. Kandidaten als Erben Wennemars, Wouter Olde Heuvel, Carl Verheijen, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij wisten zich niet voor de Spelen te plaatsen.

Grote ‘winnaar’ van het olympisch kwalificatietoernooi werd de Controlploeg van Jac Orie. Het geplaagde sprintteam, dat eerder dit jaar het DSB-debacle onderging, start in februari op de Spelen met zeven rijders, die zeventien startbewijzen veroverden. Dat aantal kan nog groeien als Marianne Timmer er volgende maand in slaagt, na de wonderbaarlijke genezing van haar hielbeen, zich alsnog te plaatsen voor Vancouver. „Zoals het hier liep is een van de dromen die je als trainer hebt”, zei Orie gistermiddag, nadat opnieuw drie Controlrijdsters een olympisch startbewijs hadden opgehaald. Op de 1.000 meter eindigden Margot Boer (1.15,70), Laurine van Riessen (1.15,93) en Annette Gerritsen (1.16,57) op het podium.

Elma de Vries verzekerde zich op de 5.000 meter van de Spelen. Zij reed veruit de snelste tijd: 7.07,41.