Terroristen vangen blijft lastig

The PBS Newshour, het beste achtergrondprogramma op de Amerikaanse tv, sprak gisteravond met drie mensen die betrokken waren bij de 9/11-commissie. Deze zware staatscommissie zocht destijds naar de omstandigheden waaronder de aanslagen van 11 september 2001 konden plaatsvinden.

Het was aan Amerikaanse kant een verhaal van miscommunicatie tussen veiligheidsdiensten. Daar lijkt nu weer sprake van te zijn. Het is lastig dat te voorkomen. Daarom ook de hang naar meer apparatuur. Zoals één oud-commissielid zegt: ,,If I’m going to be saved by a cancer screening, I want the screening, no matter what the statistics say.”

Geen opwindend, wel een verstandig gesprek. Met de nodige vragen voor Schiphol. Niet over de beschikbare apparatuur, maar over opletten en nadenken.