Sport kort

KNVB-directeur Kesler: voetballers korten op salaris

ZEIST. Henk Kesler wil dat profvoetballers worden gekort op hun salaris. Volgens de directeur betaald voetbal van de KNVB is het terugschroeven van de honoraria van bijvoorbeeld spelers en trainers een eerste stap om de financiële problemen in het Nederlandse voetbal aan te pakken. Kesler riep in zijn column op de website van de bond op om daar een discussie over te starten. „Laten we hopen dat we in ieder geval op korte termijn oplossingen kunnen vinden die het de noodlijdende clubs mogelijk maakt het seizoen 2009-2010 af te maken, waarna voor het komende seizoen toch een structurele oplossing voorhanden zal moeten zijn om taferelen als het afgelopen jaar te voorkomen”, aldus Kesler. (ANP)

Claudia Pechstein vangt bot bij rechter

BERLIJN/LAUSANNE. De geschorste schaatsster Claudia Pechstein heeft gisteren geen gelijk gekregen van de rechter. De Duitse vijfvoudig olympisch kampioene wilde via de burgerrechter in het Zwitserse Lausanne een sneller oordeel in haar beroepszaken bij het internationale sporttribunaal CAS en de internationale schaatsunie ISU afdwingen, maar vond geen gehoor. Ze kan nu niet meedoen aan het EK allround van 8 tot en met 10 januari in Hamar. Bij Pechstein zijn deze zomer abnormale bloedwaarden gevonden. De ISU schorste haar voor twee jaar en het CAS bekrachtigde later die uitspraak. De Duitse heeft bij beide instanties beroep aangetekend. Juist omdat Pechstein zich bij de EK allround niet kan plaatsen voor Vancouver, achtte de rechter het niet nodig CAS en ISU tot spoed te manen. Zij doen pas uitspraak op de eerder vastgestelde datum: 18 januari 2010. (ANP)

Abramovitsj maakt Chelsea schuldenvrij

LONDEN. Chelsea is bijna uit de rode cijfers. De Engelse voetbalclub meldde gisteren op de website dat het nagenoeg schuldenvrij is, omdat eigenaar Roman Abramovitsj een rentevrije lening heeft omgezet in aandelen. Daardoor is een schuld van ruim 375 miljoen euro nagenoeg weggewerkt. Chelsea liet ook met gepaste trots weten dat de verliezen voor het vierde opeenvolgende jaar zijn geslonken, van 72,6 naar 48,6 miljoen euro. De Londense club was ruim een kwart daarvan – 13,9 miljoen – kwijt om de contracten van de vorig jaar ontslagen coach Luiz Felipe Scolari en drie van zijn assistenten af te kopen. (ANP)

Stadionverbod voor ‘schaatshooligans’

HEERENVEEN. De schaatsbond KNSB heeft twaalf mensen die dinsdag na de derde dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen het ijs betraden, streng aangepakt. De ‘schaatshooligans’ moeten conform de regels allemaal een boete van 2.000 euro betalen en krijgen een stadionverbod van vijf jaar. De twaalf mensen betraden na afloop van de tweede 500 meter voor vrouwen te voet het ijs in het Thialf-stadion en probeerden op het middenterrein een ereronde te lopen. (ANP)

Arsenal-fans kiezen Henry, niet Bergkamp

LONDEN. Bij de verkiezing van mooiste doelpunt van de afgelopen tien jaar in dienst van Arsenal won Dennis Bergkamp het nog van Thierry Henry. De supporters van de Engelse voetbalclub vinden de Franse aanvaller echter wel een betere speler dan de inmiddels gestopte Nederlander. Henry kreeg op de website van Arsenal maar liefst 60 procent van de stemmen bij de verkiezing van beste speler van het decennium, Bergkamp (40) had de voorkeur van 27 procent van de deelnemende fans en eindigde daarmee op de tweede plaats. (ANP)

Darter Co Stompé naar kwartfinale WK

LONDEN. Darter Co Stompé heeft gisteren in het Londense Alexandra Palace de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap van de profbond PDC. De Amsterdammer won in de derde ronde met 4-2 van de Brit Mark Dudbridge. Stompé evenaarde zijn prestatie van vorig jaar, toen hij ook de kwartfinales wist te halen. Wereldkampioen Phil Taylor was daarin de sterkste. (ANP)

Trainer HFC Haarlem naar IJsselmeervogels

HAARLEM. De noodlijdende voetbalclub HFC Haarlem moet op zoek naar een trainer. Jan Zoutman heeft de club uit de eerste divisie verruild voor de amateurs van IJsselmeervogels, de nummer drie van de hoofdklasse. De amateurclub maakte bekend dat Zoutman een contract voor anderhalf jaar heeft getekend. (ANP)

Club Brugge wint

Rotterdam. Club Brugge blijft in de eerste klasse van het Belgische voetbal jagen op leider Anderlecht. De ploeg kwam door een 4-1 overwinning bij Kortrijk naast Anderlecht dat gisteren later op de avond speelde. (ANP)