Noord-Korea verbiedt valuta

Noord-Korea verbiedt met onmiddellijke ingang het bezit en gebruik van buitenlandse valuta voor burgers en organisaties. Dit hebben media in China en Zuid-Korea gisteren gemeld. De maatregel komt na de geldzuivering van enkele weken geleden waarbij de nationale munt, de won, werd ‘opgewaardeerd’ en burgers slechts voor een beperkt bedrag hun oude biljetten konden inwisselen voor nieuwe.

Volgens analisten probeert het stalinistische regime van Kim Jong-il zo de economie nog sterker in zijn greep te krijgen.

Pyongyang zou zware straffen in het vooruitzicht gesteld aan mensen die zich niet aan het valutaverbod houden. De afgelopen jaren kon in sommige Noord-Koreaanse winkels met dollars, euro’s of Chinese yuan worden betaald.

De beperkingen komen op het moment dat het verarmde Noord-Korea te maken heeft met internationale sancties, naar aanleiding van zijn nucleaire programma, die vooral de wapenexport aan banden leggen. Die was altijd een inkomstenbron voor harde valuta.

Om de voedseldistributie te verbeteren – in het land heerst op grote schaal ondervoeding – besloot het Noord-Koreaanse regime in 2002 sommige markten iets meer vrijheid te geven. Boeren mochten hun eigen producten verkopen. Dit leidde ertoe dat op markten ook verboden goederen werden verkocht, zoals films en soaps uit Zuid-Korea. Bovendien is door deze voorzichtige liberalisering een klasse van handelaren ontstaan die buiten controle van de staat vermogen vergaart. Volgens analisten zijn de geldbeperkende maatregelen bedoeld om de opkomst van deze middenklasse in te tomen. (AP)