Niet leuk, wel logisch

Wie nog dubbel glas in zijn ramen wil zetten, mag daar wel mee opschieten. Vanaf morgen geldt daar namelijk het hoge btw-tarief: 19 procent, in plaats van de 6 procent die het tot klokslag middernacht nog is.

Wil je daarentegen een ritje per tuktuk of fietstaxi maken, dan kun je dat beter even uitstellen tot na de knallende kurken. Dan gaat de btw daarop namelijk juist van 19 procent naar 6 procent.

Zit hier een logica achter? Vanzelfsprekend. Kijk, onze overheid is een hele lieve overheid, en zo’n lieve overheid wil natuurlijk niet dat jullie, schattige burgertjes, iets overkomt. Daarom moeten jullie veel belasting betalen als jullie sigaretten, drank en benzine kopen en juist weinig als jullie boeken of geneesmiddelen kopen, en theaters of sportscholen bezoeken.

Akkoord.

Maar dat dubbele glas dan? Tsja, dat viel onder ‘isolatiewerkzaamheden’, en eh… ‘dit is niet meer het geval’, zo meldt de site van de Belastingdienst droogjes, ‘waardoor het btw-tarief van 6 procent naar 19 procent gaat’.

Leuk is dat niet. Wel logisch. Even logisch als dat je voor e-books wél het hoge tarief neertelt en voor tastbare, uit dode bomen vervaardigde exemplaren het lage.

Of wacht, ging dat niet veranderen? Niet helemaal. Boeken op ‘fysieke dragers’ (cd-roms, usb) gaan inderdaad naar 6 procent, maar downloadbare e-books, die zo’n fysiek lichaam moeten ontberen, tja, die blijven mooi op 19 procent. Niet leuk, wel logisch.

Eerder was er nog sprake van dat vanaf morgen ook de kermissen, pretparken en dierentuinen van het lage naar het hoge tarief zouden gaan. Ik schrok me kapot toen ik dat hoorde.

Omdat de overheid inziet dat de boeken die ik schrijf een duurzame en nobele bijdrage aan de mensheid vormen, beschermt zij deze terecht tegen de vulgaire markt met een laag btw-tarief.

Dat dacht ik tenminste. Nu blijk ik van meet af aan al gelijk te zijn gesteld aan kermisexploitanten, leeuwentemmers en soortgelijke pooiers. Die blijven na morgen gewoon op 6 procent, terwijl mijn boeken in downloadformaat 19 procent krijgen.

Leuk is dat niet. Wel zo logisch.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts