Nederland kort

Meeste doden door geweld in 2009 in Amsterdam

Rijswijk. In Amsterdam zijn in 2009 de meeste mensen door geweld om het leven gekomen, namelijk 31. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal geweldsdoden in de hoofdstad is flink hoger dan in 2008, waarin 19 mensen het leven lieten als gevolg van een misdrijf. De politie heeft in 20 van de in totaal 29 zaken verdachten opgepakt. De meeste misdrijven hadden plaats in de wijken Zuidoost en Nieuw-West. In Den Haag en omgeving steeg het aantal gevallen van moord en doodslag in 2009 naar 17, tegen het historisch lage aantal van 8 in 2008. In Rotterdam kwamen dit jaar voor zover bekend 15 mensen door geweld om het leven. Voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond waren het er dit jaar 24, vorig jaar 22. (ANP)

Dino S. veroordeeld tot acht jaar cel

Haarlem. De rechtbank in Haarlem heeft de voortvluchtige Dino S., die geldt als kopstuk in de Nederlandse onderwereld, gisteren een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en een ontnemingsvordering van 1,1 miljoen euro tegen S. geëist. De rechtbank kwam echter tot een lagere gevangenisstraf omdat zij minder feiten bewezen achtte. De rechters achten bewezen dat S. gedurende lange tijd als leider van een criminele organisatie optrad, die internationale drugstransporten organiseerde en geld witwaste. S. is een vriend van Willem Holleeder. (ANP)

‘Minder bijzondere leerstoelen Leiden’

Leiden. Het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden wil het aantal bijzondere leerstoelen aan banden leggen. Dat meldt het universiteitsblad Mare. De faculteit heeft nu ongeveer veertig van deze leerstoelen, die betaald worden door externe, particuliere financiers en die meestal worden bekleed door een deeltijdhoogleraar. De faculteit heeft zestig gewone professoraten. Daar passen volgens het bestuur hooguit dertig bijzondere leerstoelen bij. (ANP)

Blauwe maan bij jaarwisseling

Groningen. Bij helder weer is vanavond een zogenoemde blauwe maan te zien: een tweede volle maan in één kalendermaand. Dat gebeurt al zelden, maar dat de blauwe maan ook nog tijdens Oud en Nieuw schijnt, kwam voor het laatst voor in 1990. De volgende blauwe maan tijdens de jaarwisseling zal pas in 2028 verschijnen, zo maakte de Rijksuniversiteit Groningen deze week bekend. (ANP)