Maart

1 Courantier Freddy Sijthoff (1921) was een telg uit een uitgeversgeslacht. Hij leidde samen met zijn tweelingbroer, meneer Appie, familieconcern Sijthoff.

4 De Vlaamse filosoof en schrijver Patricia de Martelaere (1957) keerde zich in haar essays tegen de cultus van het gevoel, maar was zelf een gevoelig waarnemer van het menselijk gedoe.

9 De Duitse kunstenaar Hanne Darboven (1941) probeerde veertig jaar lang de chaos te bezweren met haar systematisch tekeningen en was bekend om haar mathematische muziek.

12 Voormalig omroeppastor Jan ter Laak (1938) werd bekend als algemeen secretaris van het IKV, dat grote demonstraties tegen kernwapens organiseerde.

13 De Amerikaanse cultschrijver James Purdy (1914) was een buitenbeetje in het literaire establishment, vooral geliefd bij collega-auteurs.

15 De Japans-Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923) sloot zich aan bij de Cobragroep en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een vrije, experimentele uitdrukkingswijze in de sculptuur.

22 De Britse realitysoapster Jade Hoody (1981) werd, mede door haar optreden in het televisieprogramma Big Brother, zo bekend dat de vraag rees of de media haar, of zij de media exploiteerde.

25 Martin Brozius (1941) was vooral populair bij kinderen door televisieprogramma’s als Ren je Rot en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

29 Maurice Jarre (1924) componeerde muziek voor films als Doctor Zhivago en vertaalde het idioom van de klassieke filmmuziek uit de jaren dertig en veertig naar zijn eigen tijd.

31 De Argentijnse president Raúl Alfonsín (1927) leidde Argentinië in 1983 terug naar de democratie na vele jaren van wrede militaire dictatuur.