Lagere straffen containerzaak

De gevangenisstraffen die de rechtbank in Zutphen gisteren heeft opgelegd in de zaak rond de dood van de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn, vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. Jansen kwam 21 juni door verstikking om het leven, nadat hij door vier jongens in een zeecontainer was opgesloten. De slechthorende Tano had met zijn aansteker in de hoek van de container vuur gemaakt. De hoogste straf was voor Rico G. (18 jaar), die twee jaar cel kreeg, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het OM had 5 jaar celstraf geëist. De andere straffen variëren van achttien maanden cel tot tien maanden jeugddetentie. De vier daders moeten de moeder van het slachtoffer ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank besloot tot deze straffen wegens „de gebrekkige geestesvermogens” van de daders. „Ze zijn nog zeer jong en ze hebben de dood van Tano nooit gewild”, aldus de Zutphense rechtbank. (ANP)