Kort nieuws Sport

Davis meldt zich af voor achtervolging op de Winterspelen

SALT LAKE CITY, 31 dec. - De kans dat Nederland bij de Olympische Winterspelen goud wint op de ploegachtervolging is vandaag flink toegenomen, nadat de duidelijk werd dat Amerikaanse topschaatser Shani Davis dit onderdeel in Vancouver mijdt. De Amerikaanse ploeg was aanvankelijk de belangrijkste concurrent voor Nederland. Met Davis, Chad Hedrick en Trevor Marsicano beschikte de VS over een ijzersterk trio. De relatie tussen wereldkampioen Davis en Hedrick is echter al jaren broos, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de afmelding van Davis. De schaatser uit Chicago meed in 2006 ook al de achtervolging, een beslissing die hem veel kritiek opleverde. Zonder Davis staat een beduidend verzwakte Amerikaanse ploeg bij de start van dit onderdeel en lijkt voor Nederland de weg open voor olympisch goud. „We respecteren zijn besluit”, vertelde de technisch directeur van de Amerikaanse schaatsbond Guy Thibault. „Hij doet mee op alle individuele afstanden, dat is een zwaar programma.” Davis is in Vancouver favoriet op de 1.000 en de 1.500 meter. Hedrick hield zich tegenover Amerikaanse journalisten op de vlakte: „Ik heb hier helemaal geen mening over. Er komt een aantal jonge talenten bovendrijven en met hen zal ik mijn land zo goed mogelijk vertegenwoordigen.” (ANP)

Bokspromotor Ruhling overleden

ZANDVOORT , 31 dec. - Voormalig bokspromotor Henk Ruhling is vanochtend overleden. Hij was 89 jaar oud. Ruhling leed al geruime tijd aan ziekte van Alzheimer en werd verpleegd in Zandvoort. Hij heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. Dat heeft zijn vriend Martin Overste bekend gemaakt namens Ruhlings vrouw Edda. Ruhling was de bekendste boksmanager en promotor die Nederland heeft voortgebracht. Hij begeleidde in het verleden onder anderen Rudy Koopmans en Rudi Lubbers. De laatste bracht hij in de jaren zeventig onder meer in de ring tegen Muhammad Ali. Dat gevecht over twaalf ronden, door de Nederlander verloren op punten, had plaats in Jakarta. (ANP)

Onderscheiding Button en Brawn

LONDEN, 31 dec. - De Britse koningin Elizabeth II heeft autocoureur Jenson Button en teambaas Ross Brawn onderscheiden. De twee Britten staan op een erelijst die traditioneel op oudjaarsdag wordt bekendgemaakt. Ze worden geroemd om hun verdiensten voor de autosport. Button, dit jaar de wereldkampioen in de Formule 1, wordt lid in de Orde van het Britse Rijk en mag voortaan de eervolle hoofdletters MBE achter zijn naam plaatsen. Brawn, de strateeg die Button naar de wereldtitel leidde, wordt benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk, ofwel OBE. Button rijdt volgend seizoen bij McLaren, Brawn verkocht zijn renstal Brawn GP aan Mercedes en wordt daar de nieuwe teambaas van de teruggekeerde Michael Schumacher en Nico Rosberg. (ANP)

Jagr in Tsjechische ijshockeyploeg

PRAAG, 31 dec. - IJshockey-veteraan Jaromir Jagr heeft alsnog een plaats gekregen in de olympische selectie van Tsjechië. Bondscoach Vladimir Ruzicka maakte dat gisteren bekend. De 37-jarige speler begint in februari aan zijn vierde Winterspelen. Na het mislukte optreden van Tsjechië dit jaar bij de WK gaf Jagr aan dat zijn kansen op Vancouver miniem waren. De aanvaller, die Tsjechië tijdens de Spelen van Nagano (1998) naar goud voerde, speelt in de Russische competitie bij Omsk. Jagr veroverde in zijn loopbaan twee keer in de Amerikaanse profcompetitie NHL de Stanley Cup. In 1999 werd hij gekozen tot meest waardevolle speler van de NHL. In 2006, na het brons van Tsjechië op de Spelen in Turijn, stopte hij als international om dit jaar bij de WK zijn rentree te maken. (ANP)

Zidane voor goed doel op postzegel

PARIJS, 31 dec. - De Franse posterijen brengen binnenkort een postzegel uit met de beeltenis van Zinedine Zidane. De oud-aanvoerder van het Franse voetbalelftal steunt er een actie mee van de Franse stichting tegen leukodystrofie, een zenuwaandoening. Zidane is beschermheer van de stichting. Het hoofd van de oud-voetballer verschijnt op velletjes van tien zegels. Te koop vanaf 11 januari voor 9,90 euro per vel. (ANP)