Kort nieuws Buitenland

Zeker vier doden bij schietpartij Fins winkelcentrum

Espoo, 31 dec. - Bij een schietpartij vanochtend in een winkelcentrum in de Finse stad Espoo zijn zeker vier doden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie verklaard tegenover Finse media. Een in het zwart geklede man van 43, bekend bij de politie, begon kort na de opening van het winkelcentrum in het wild rond te schieten op de eerste verdieping van het centrum. Zeker drie mannen en een vrouw overleden aan hun verwondingen. De schutter is nog voortvluchtig. Finland werd de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door schietpartijen. In september 2008 schoot een jongen in Kauhajoki negen medeleerlingen dood om vervolgens zelfmoord te plegen. Hij had zijn daad aangekondigd in een filmpje op de site YouTube. (AP, AFP)

Verdubbeling van piratenaanvallen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 31 dec. - Het aantal gemelde aanvallen van piraten op de wateren bij Somalië is in 2009 meer dan verdubbeld, ondanks de inzet van enkele tientallen buitenlandse marineschepen. Zeker 214 schepen zijn dit jaar aangevallen tegenover 111 in 2008, aldus het Internationaal Maritiem Bureau. De marine-inzet voorkomt wel een scherpe toename van het aantal geslaagde kapingen: tegenover 42 kapingen in 2008 staan er 47 in het afgelopen jaar. Het als betrouwbaar beschouwde East African Seafarers’ Assistance Programme telde in het afgelopen jaar overigens 68 kapingen: het telt ook lokale dhows en andere kleine (vissers)bootjes mee.

Zweedse Koerden boos op Interpol

Stockholm, 31 dec. - Tien Koerden die twintig jaar geleden al politiek asiel kregen in Zweden, eisen dat hun namen van de ‘most wanted’-lijst van Interpol worden gehaald. De tien staan op de Interpol-website op verzoek van Iran. De Koerden beschuldigen de internationale politie-organisatie ervan om politiek gemotiveerde vragen te honoreren. De critici van het Iraanse regime worden door Teheran beschuldigd van terrorisme en georganiseerde misdaad. Ze reageerden geschokt toen ze vorige week hun namen en foto’s ontdekten op de site en overwegen juridische stappen. Interpol reageert per e-mail dat het geen commentaar kan leveren op individuele gevallen. (AP)

‘Eermoord’ op verkrachte dochter

Amman, 31 dec. - Een 61-jarige Jordaniër is gisteren tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in 2008 zijn 17-jarige dochter, slachtoffer van een groepsverkrachting, had vermoord om de ‘eer van de familie’ te redden. Volgens een gerechtelijke bron in Amman was de man eerst tot 15 jaar veroordeeld, maar had het hof tot strafvermindering besloten in reactie op verzoeken om clementie vanuit de familie. Jaarlijks worden gemiddeld 15 tot 20 vrouwen in Jordanië vermoord wegens de eer van de familie. (AFP)

Kazachstan : geen levering aan Iran

Astana, 31 dec. - De regering van Kazachstan heeft gisteren persberichten tegengesproken over een ophanden zijnd akkoord over de levering van uraniumoxide aan Iran. Teheran zou dat nodig hebben voor zijn uraniumverrijkingsprogramma. Het bericht was twee dagen geleden via een lidstaat van het Internationaal Atoomenergie Agentschap naar buiten gebracht. Iran heeft het eveneens ontkend. Een dergelijke levering zou in strijd zijn met sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Iran. Maar „het gaat om ongefundeerde insinuaties die de reputatie van ons land schaden”, aldus het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken. (AFP)

In Maleisië is Allah ook christelijk

KUALA LUMPUR, 31 dec. - Een rechtbank in Maleisië heeft vandaag bepaald dat christenen het grondwettelijke recht hebben om het woord Allah ook voor God te gebruiken. Daarmee verklaarden de rechters dat het verbod dat de regering had ingevoerd voor een dergelijk gebruik van de naam Allah illegaal is. Het vonnis betekent een overwinning voor de godsdienstvrijheid in het islamitische land. Voor minderheden was het verbod een symbool geworden van religieuze discriminatie. (AP)