Kort nieuws binnenland

Rechtbank legt drugsbaas Dino S. acht jaar cel op

Haarlem, 31 dec. - De rechtbank in Haarlem heeft Dino S., die geldt als kopstuk in de Nederlandse onderwereld, gisteren een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en een ontnemingsvordering van 1,1 miljoen euro geëist tegen de nog steeds voortvluchtige S. De rechtbank kwam echter tot een lagere gevangenisstraf omdat zij minder feiten bewezen achtte. Over de ontnemingsvordering spreekt de rechtbank zich later uit. De rechters achten bewezen dat S. gedurende lange tijd als leider van een criminele organisatie optrad die internationale drugstransporten organiseerde en geld witwaste. (ANP)

Chauffeur verdacht van doodslag

Rotterdam, 31 dec. - De man die zaterdag in Rotterdam een aanrijding veroorzaakte die vier levens eiste, is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man, een 25-jarige Schiedammer, is in bewaring gesteld, laat het Openbaar Ministerie weten. Hij zal nog zeker twee weken vastzitten. De automobilist, die met hoge snelheid door de deelgemeente Delfshaven reed, wordt beschuldigd van doodslag. Zijn pick-uptruck bereikte een snelheid van 147 kilometer per uur, waar 30 is toegestaan. Bij de botsing bedroeg de snelheid nog 86 km/u. De man reed in op een personenauto die geen voorrang had verleend. Twee mensen in die auto overleden ter plekke, twee andere inzittenden stierven later in het ziekenhuis. (ANP)

Spaanse rechtbank bekijkt zaak piloot

Rotterdam, 31 dec. - De rechtbank in de Spaanse hoofdstad Madrid buigt zich op 13 januari over de uitlevering van piloot Julio Poch naar Argentinië. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat, Gerard Spong, vandaag laten weten. Poch, die de Nederlandse nationaliteit heeft, zit al een aantal maanden vast in Spanje, dat hem op verzoek van Argentinië arresteerde. Dat land verdenkt de voormalig Transavia-piloot ervan dat hij tijdens het militaire regime zogenoemde dodenvluchten heeft uitgevoerd. Poch ontkent zijn betrokkenheid daarbij echter stellig. Een verzoek om in Nederland berecht te worden is door de Nederlandse rechter afgewezen. (ANP)

‘Steek deel geld km-heffing in ov’

Amersfoort, 31 dec. - Reizigersvereniging Rover wil dat een deel van de opbrengst van de kilometerheffing wordt gebruikt voor investeringen in het openbaar vervoer. Dat is volgens Rover nodig omdat de verwachte groei van het openbaar vervoer ook extra exploitatiekosten met zich meebrengt. De huidige plannen lijken daarin niet te voorzien, aldus de vereniging vandaag. Rover heeft minister Eurlings (Verkeer, CDA) een brief gestuurd over de kwestie. (ANP)

Weer ontregelt treinen Brabant

Utrecht, 31 dec. - Het treinverkeer in Noord-Brabant is vanochtend ontregeld door de winterse weersomstandigheden. Tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe was geen treinverkeer mogelijk. Er reden stop- en snelbussen. Ook tussen Den Bosch en Tilburg lag het treinverkeer enige tijd stil. (ANP)