Italië ruziet over Bettino Craxi-straat

Omdat Italianen het ook wel eens moe worden om altijd over Silvio Berlusconi te debatteren, heeft de discussie zich voor even verlegd naar Berlusconi’s voorganger als langst regerende premier sinds de Tweede Wereldoorlog: de socialist Bettino Craxi.

Omdat het volgend jaar tien jaar geleden is dat Craxi overleed, heeft de gemeenteraad van Milaan het plan opgevat een straat naar hem te vernoemen. Maar Italië is duidelijk in twee kampen verdeeld: het ene kamp eert Craxi als een groot staatsman, het andere ziet hem als het prototype van de corrupte politicus. Craxi kwam in opspraak door het Tangentopoli-schandaal begin jaren negentig, waarbij politici werden vervolgd voor corruptie. Craxi vluchtte naar Tunesië en werd bij verstek twee keer veroordeeld.

„Als Milaan een straat naar hem wil vernoemen, dan moet er staan: Bettino Craxi, politicus, veroordeelde, voortvluchtige. Want dat is zijn levensverhaal”, zei Antonio Di Pietro, de voormalige anticorruptierechter die nu politicus is geworden. Leden van Berlusconi’s partij beschuldigen Di Pietro van het beledigen van een oud-premier. Berlusconi was een goede vriend van Craxi.

Een peiling door de Italiaanse televisiezender Sky TG24 laat zien dat de Italianen erg verdeeld zijn: de helft is voor een Craxi-straat, de andere helft is tegen.

Craxi was de eerste socialistische premier van Italië na de oorlog en leidde de regering van 1983 tot 1987. In 1994 vluchtte hij naar Tunesië, waar hij in 2000 overleed aan een hartaanval. Hij keerde nooit terug naar Italië omdat hij vreesde in zijn cel vergiftigd te worden. (Reuters)