Internationaal kort

Acht Amerikanen zijn gedood bij aanslag in Afghanistan

Kabul. Acht Amerikanen zijn gisteren gedood bij een zelfmoordaanslag in het zuidoosten van Afghanistan. De aanslag vond plaats bij een Amerikaanse legerbasis. Volgens berichten droeg de dader een vest met explosieven, die hij tot ontploffing bracht bij legerbasis Chapman in de provincie Khost, aan de grens met Pakistan, waar de Talibaan sterk vertegenwoordigd is. Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris zijn de omgekomen Amerikanen burgers. Een woordvoerder van ISAF, de internationale NAVO-troepenmacht in Afghanistan, zei dat „geen militairen van de VS of van ISAF zijn gedood of verwond” bij het incident. Het aantal buitenlandse burgers dat wordt ingezet in Afghanistan stijgt, nu de internationale gemeenschap zich steeds meer bezighoudt met ontwikkeling en hulp. De burgers werken meestal samen met militaire reconstructieteams op provinciale bases in heel het land. (AP, Reuters)

Britse gijzelaar in Irak na 2,5 jaar vrijgelaten

Londen. De Britse gijzelaar Peter Moore is na 2,5 jaar gevangenschap in Irak vrijgelaten. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband gisteren gezegd. Hij zei dat Moore, een IT-consultant uit Lincoln die in mei 2007 in Bagdad werd ontvoerd, in goede gezondheid verkeert en „volkomen verrukt is met zijn vrijlating”. Moore is gisterochtend vrijgelaten en bevindt zich momenteel in de Britse ambassade in Bagdad. Hij wordt zo snel mogelijk met zijn familie herenigd. Moore werkte voor zijn ontvoering voor het Amerikaanse consultancybedrijf Bearingpoint in Irak. Hij werd samen met vier lijfwachten ontvoerd uit het Iraakse ministerie van Financiën door ongeveer veertig mannen die verkleed waren als politieagenten. Drie van de lijfwachten zijn doodgeschoten en de vierde is vermoedelijk ook gedood. De ontvoerders, die deel uitmaakten van de obscure militie Islamitisch Shi’itisch Verzet, hebben hun lichamen al eerder vrijgegeven. (BBC)

Oud-president Wahid Indonesië overleden

Jakarta. De voormalige Indonesische president Abdurrahman Wahid is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Wahid heeft het land kort geleid van oktober 1999 tot juli 2001, toen het land een tumultueuze overgang doormaakte naar een democratie. De gedeeltelijk blinde islamitische geestelijke kwam aan de macht nadat hij de dochter van de stichter van Indonesië Soekarno, Megawati Soekarnoputri, had verslagen bij de verkiezingen. Wahid was een democratische hervormer die er uiteindelijk niet in slaagde zijn ambitieuze ideeën uit te voeren in het enorme land met 235 miljoen inwoners. Tijdens de twee jaar die hij aan de macht was, smeedde hij een brede coalitie tijdens de politieke en financiële chaos die volgde op de ondergang van dictator Soeharto in 1998. Wahid overleed tijdens een operatie om een bloedprop in zijn hart te verwijderen. Zijn gezondheid was al slecht, omdat hij leed aan diabetes en nierproblemen had. (AP, Reuters)