IJsland gaat geld Icesave terugbetalen

Het IJslandse parlement heeft het Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië goedgekeurd. Hiermee is de weg vrij voor IJsland om Britse en Nederlandse miljardenleningen terug te betalen.

Het voorstel van de linkse coalitie haalde gisteravond laat een kleine meerderheid (33 tegen 30). Het akkoord waarover de Althing zich uitsprak was op 19 oktober namens IJsland, Nederland en Groot-Brittannië ondertekend. De IJslandse regering stemde ermee in, maar de oppositie stelde dat een overeenkomst met betere voorwaarden mogelijk was.

In totaal debatteerde het IJslandse parlement ruim 180 uur, verdeeld over acht maanden, over het Icesave-akkoord, dat voorziet in de terugbetaling van twee leningen van in totaal bijna 4 miljard euro die Nederland (1,3 miljard euro) en Groot-Brittannië (2,3 miljard pond) aan de IJslandse staat verstrekten. Hiermee kan IJsland het maximale garantiebedrag van 20.887 euro per persoon betalen aan Icesave-spaarders. Die raakten vorig jaar hun geld kwijt toen Landsbanki, eigenaar van Icesave, failiet ging. Minister Bos (Financiën, PvdA) is „ontzettend blij” met het parlementsbesluit. „Het is geen gemakkelijk proces geweest maar IJsland neemt zijn verantwoordelijkheid en dat verdient ook een compliment.”

Het wetsontwerp zou vanochtend door president Grimsson met zijn handtekening worden bekrachtigd. Via een website (indefence.is) hebben 43.000 IJslanders (bijna 15 procent van de bevolking) een beroep op hem gedaan niet te tekenen en een referendum uit te schrijven; 70 procent van de bevolking is volgens peilingen tegen het akkoord.

De stemming in het parlement kwam na een dag van spanningen. De twee conservatieve oppositiepartijen wilden uitstel en stelden ook een referendum voor. De twee linkse regeringspartijen wezen uitstel af, omdat volgens hen een beter akkoord niet mogelijk was.

De bijna 4 miljard euro van de Icesave-leningen (rente 5,5 procent) is gelijk aan 40 procent van het IJslandse bruto binnenlands product. IJsland moet in 2016 beginnen met de aflossing, die eventueel langer mag duren dan acht jaar – de concessie die Den Haag en Londen afgelopen herfst deden.

Met de afronding van de Icesave-zaak kan de IJslandse regering zich voorbereiden op toetredingsonderhandelingen met de EU die in maart in Brussel beginnen.

    • Jan Gerritsen