Hoe komt de kurk van de champagne in de fles?

Hoe krijgen ze die champagnekurk in de fles? vraagt Danique Harderwijk uit Utrecht. En hoe krijgen we ’m er vanavond eigenlijk weer het beste uit?

De kurk van een fles bubbels heeft niet de champignonvorm als-ie de fles in gaat: oorspronkelijk is de kurk recht. De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt.

Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen. De soort die in de fles verdwijnt, is zacht en neemt de vorm van de flessenhals aan: voor een goede afdichting. Dan pas krijgt de kurk de champignonvorm.

Er zit overigens in eerste instantie een kroonkurk op een fles, vertelt Erik van der Velde, connaisseur van champagneproeverij.nl. „Door de kroonkurk wordt het koolzuur in de champagne goed tegengehouden en het gas opgenomen door de wijn.” Nadat de kroonkurk samen met de dode gistcellen is verwijderd – en voordat de ‘echte’ kurk erop gaat – wordt de fles afgevuld met een „mix van reservechampagne met een aantal gram suikers”, mailt Eric de Wit van een andere proeverij, Brut & Bubbels. „De hoeveelheid suiker bepaalt of je een brut of een demi-sec krijgt.”

Oké, en hoe krijgen we de kurk er vanavond weer een beetje fatsoenlijk uit? Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) stelde onlangs nog vragen aan de Europese Commissie over het gevaar van rondvliegende kurken. De druk in de fles kan oplopen tot zes bar, zoiets als in een vrachtwagenband. In Nederland zou ontkurken jaarlijks drie tot vier slachtoffers eisen. Om deze reden introduceerde een champagnemerk eerder al een ‘vrouwvriendelijke’ champagnestop. Met hefboompje.

Maar het echte werk blijft toch het leukste. Erik van der Velde: „Houd met de linkerhand de kurk vast, met de rechter de fles. Draai dan de fles voorzichtig, niet de kurk, die kan afbreken. Dan zachtjes laten ploppen – als een vrouw die zucht.” Sabreren kan ook: de kurk en het bovenste stukje hals in één soepele uithaal met een sabel eraf slaan. Wel van tevoren een cursus volgen.

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel