Het WK voetbal is van een totaal andere orde

De Winterspelen zijn een elitair evenement voor een beperkt aantal landen.

204 landen meldden zich aan voor het WK voetbal.

Mensen die beweren dat de Winterspelen ‘groter’ zijn dan het WK voetbal zijn niet serieus te nemen. De vergelijking tussen een wintersportenfestival en het grootste evenement op aarde gaat in alle opzichten mank.

Zo hebben om te beginnen hele continenten (Afrika en Zuid-Amerika) helemaal geen gevoel bij de Winterspelen. Of dacht u echt dat ze in Ivoorkust of Uruguay enig idee hebben van sporten als rodelen, bobsleeën, schaatsen, curling of biatlon? Laat staan dat ze weten wie Sven Kramer of Ireen Wüst is. Zoals wij buiten onze folkloristische schaatshelden de andere al dan niet gedrogeerde medaillewinnaars niet kennen. Zelfs de absolute sterren van de laatste Winterspelen Ahn Hyun-soo, Jin Sun-yu en Michael Greis – die alle drie in Turijn goed waren voor drie keer goud – kunnen ongestoord door New York, Londen of Amsterdam lopen.

De Winterspelen zijn een elitair evenement voor een beperkt aantal landen van het noordelijke halfrond, die voor halflege tribunes meer dan 250 medailles onderling verdelen. Leuk als je wint, dan word je in je dorp op een platte kar rondgereden. Het geeft ook niets als je verliest. Nummers twee en drie worden ook als winnaars gehuldigd. Feestje!

Het WK voetbal is van een totaal andere orde. Een recordaantal van 204 landen meldde zich aan voor de kwalificaties om 32 felbegeerde plaatsen in Zuid-Afrika waar alleen de hoofdprijs telt. Ik geef toe; het is jammer dat Laos, Brunei en Bhutan dit keer niet mee wilden doen.

Alleen de WK-loting eerder deze maand in Kaapstad trok met honderden miljoenen televisiekijkers al meer de aandacht dan een topdag op de Winterspelen. De FIFA verkocht de uitzendrechten voor het WK voor 2,1 miljard euro en verwacht dat de kijkcijfers boven de 26,3 miljard uit zullen komen. De hele wereld zal getuige zijn van de strijd om de hoofdprijs bij de koning van de sporten. Op een WK wordt altijd onuitwisbare geschiedenis geschreven. Wereldkampioenen als Pelé, Diego Maradona, Romario, Ronaldinho en Zinedine Zidane zullen hun hele leven beroemde sterren blijven.

Geen sport maakt meer emoties los dan voetbal. Nederland raakte na 1974 jarenlang getraumatiseerd door het verlies van de WK-finale tegen West-Duitsland. Toen Oranje in 1988 Europees kampioen werd stond het hele land als nooit tevoren op zijn kop – ik dacht namelijk niet dat er bij de gouden medaille van Renate Groenewold in Amsterdam woonboten zijn gezonken. In 2006 durfden de Duitsers voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer vol trots te zwaaien met hun vlaggen. En heel Afrika kijkt al decennia uit naar het eerste WK voetbal op hun continent.

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kaká en Robin van Persie staan klaar om in Zuid-Afrika historie te schrijven. Waar u in de zomer van 2010 ook verblijft op de wereld, overal zult u als Nederlander met Oranje worden geafficheerd. Van 11 juni tot en met 11 juli is de wereld met één vraag bezig: Wie wordt wereldkampioen voetbal? Het moet voor voetbalhaters een verschrikkelijke tijd zijn. Ik leef niet met ze mee.

    • Koen Greven