Forsythe neemt ballet mee in graf

Choreograaf William Forsythe heeft in zijn testament verboden dat zijn balletten na zijn dood nog worden opgevoerd. Dat zei hij in een interview met de Duitse krant Frankfurter Rundschau.

Forsythe kwam tot zijn besluit na overleg met zijn belastingadviseur. „Als elk van mijn balletten na mijn dood op een waarde van slechts 30.000 euro wordt geschat, moeten mijn erfgenamen al zoveel erfbelasting betalen dat het ze zal ruïneren.”

De oud-huischoreograaf van onder meer het Stuttgarter Ballet en het Frankfurter Ballet, zegt dat hij door het Duitse successierecht geen andere keus heeft. Zo kunnen zijn balletten niet in een stichting worden ondergebracht. „Dat is nauwelijks te doen. Ik zou Duitsland voor de duur van tien jaar moeten verlaten – zo lang duurt het Duitse successierecht.”

Forsythe (59), die werd geboren in New York, kwam in 1973 als jonge danser naar Stuttgart en werd daar in 1967 huischoreograaf. Van 1984 tot 2002 was hij leider van het Frankfurter Ballet. Hij antwoordde op de vraag of hij het acceptabel vindt dat zijn werken met hem zullen verdwijnen: „Niet van allemaal. Er zijn er een paar, die zouden kunnen hebben voortgeleefd.”