Februari

2 Fotograaf Dirk Buwalda (1947) onderscheidde zich door zijn oplettend oog. Hij schilderde met de camera. Hij behaalde negen keer een eerste prijs bij de Zilveren Camera.

4 Lux Interior (1946) was de zanger van The Cramps. Hij was ruw en sexy op het podium en speelde samen met zijn vrouw Poison Ivy horrorpunk.

7 Niet iedereen vond de ijle poppenstem van jazz-zangeres Blossom Dearie (1926) mooi, maar met haar stijl trok ze volle zalen.

11 Willem Kolff (1911) ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kampen de eerste kunstnier, die aan de basis stond van de huidige dialyseapparatuur die het leven van miljoenen mensen verlengde.

14 Jazzdrummer Louie Bellson (1924) speelde pittig, uitnodigend en elegant. Nooit speelde hij zijn medemuzikanten weg, altijd diende hij de muziek.

14 Alfred A. Knopf Jr. (1918) was een gigant van de Amerikaanse uitgeefwereld. Maar hij had veel tijd nodig om uit de schaduw van zijn legendarische ouders te komen.

17 Stierenvechtster Conchita Cintrón (1922) doodde in haar leven 750 stieren. Zij vocht bij voorkeur te voet, maar dat mocht niet.

18 De Soedanese schrijver Tayyib Salih (1929) was een van de bekendste Arabische auteurs. Zijn werk werd in Soedan verboden wegens de seksscènes.

26 Antirookmagiër Robert Jasper Grootveld (1932) riep Amsterdam in de jaren zestig uit tot magisch centrum van de wereld. Een provo die voorloper werd van massaal non-conformisme.

27 Walter van der Kamp (1926) was een tv-pionier in de tijd dat de televisie veel toneel uitzond en series maakte naar klassieke romans. Tot zijn werk behoren De stille kracht, Hollands Glorie en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan.