Economie kort

Kredietverlening door banken neemt voor derde maand af

FRANKFURT. Banken hebben in november opnieuw minder geld uitgeleend aan bedrijven en consumenten uit de landen van de eurozone. Dat meldde de Europese Centrale Bank gisteren. De banken leenden 0,7 procent minder uit dan in de voorgaande maand. Daarmee nam de kredietverlening voor de derde achtereenvolgende maand af. In oktober werd 0,8 procent minder uitgeleend, in september 0,3 procent. Volgens de banken hebben bedrijven minder behoefte aan leningen. (ANP, AFP)

Saab: GM heeft deadline losgelaten

AMSTERDAM. General Motors (GM) heeft de deadline over de toekomst van Saab laten vallen. Dat heeft een woordvoerder van Saab gezegd. „Het is niet duidelijk wanneer GM een beslissing zal nemen over de toekomst van Saab”, aldus de woordvoerder woensdag. Het Amerikaanse concern had eerder aangegeven voor het einde van het jaar een beslissing te zullen nemen over ontmanteling of verkoop van de noodlijdende Zweedse dochter. Het Nederlandse Spyker is een van de gegadigden voor Saab. Eerder deze maand wees GM een bod van Spyker af. Vorige week zaten Spyker en GM weer om de onderhandelingstafel. (ANP, Reuters)

Van Lanschot wil geld terug van Kroymans

DEN BOSCH. Van Lanschot Bankiers heeft in een kort geding onmiddellijke terugbetaling geëist van een uitstaand krediet van bijna 26 miljoen euro bij autohandelaar Frits Kroymans. Dat bevestigde een woordvoerder van de bank gisteren. Kroymans zou stelselmatig afspraken en verplichtingen van betalingen van aflossingen niet nakomen. Van Lanschot heeft beslag laten leggen op onroerende goederen van Kroymans. Het auto-imperium van Kroymans werd in maart van dit jaar failliet verklaard. Een aantal bedrijfsonderdelen maakte een doorstart. (ANP)

Klimaatbelasting Sarkozy afgewezen

Parijs. Het Constitutioneel Hof in Frankrijk heeft een streep gehaald door de nieuwe belasting op de uitstoot van broeikasgassen die de Franse regering op 1 januari wilde invoeren. Particulieren en bedrijven zouden 17 euro per ton kooldioxide moeten gaan betalen. Maar volgens het Constitutioneel Hof zijn er te veel uitzonderingen gemaakt, met name voor industrieën. Daardoor zou het verschil in behandeling tussen diverse categorieën vervuilers onaanvaardbaar groot worden. President Nicolas Sarkozy presenteerde de ‘klimaatbelasting’ afgelopen najaar als een dubbelslag: goed voor de staatskas en voor het milieu. Sarkozy stelde zijn „fiscale revolutie” ten voorbeeld aan de rest van Europa. (AFP)

Nederlanders willen besparen op energie

rotterdam. Bijna de helft van de Nederlanders wil in 2010 energie gaan besparen. Dat blijkt uit een enquête van het Regieorgaan EnergieTransitie. De meeste respondenten gaat besparen door het eigen gedrag aan te passen. De verwarming een graadje lager, bewuster omgaan met de wasmachine en droger worden vaak genoemd, net als het uitzetten van apparaten en verlichting. (NRC)