Duurdere zorg na twee fusies ziekenhuizen

Bij het samengaan van ziekenhuizen in Rotterdam en in Het Gooi is de zorg duurder geworden. Dat komt doordat de ziekenhuizen als regionale monopolisten prijsverhogingen kunnen afdwingen.

Dit staat in een nog ongepubliceerde studie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die toeziet op de concurrentie in onder meer de zorgsector. „Het gaat om een grote studie, waarin twee ziekenhuisfusies als casus zijn gebruikt”, zei de woordvoerster van de NMa vanmorgen. De volledige studie naar marktwerking bij ziekenhuizen brengt de NMa in januari naar buiten.

De oppositiepartij SP wil dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) per direct een fusiestop afkondigt. „Het rapport stelt duidelijk dat de zorg duurder wordt door de fusies van ziekenhuizen, schrijft Tweede Kamerlid Leijten (SP) in een persbericht. Leijten heeft een debat aangevraagd.

De NMa onderzocht de fusie van Ziekenhuis Hilversum en Ziekenhuis Gooi-Noord tot Tergooiziekenhuizen in 2005, en de juridische samenvoeging van het Rotterdamse Havenziekenhuis en het Erasmus MC in 2006. De concurrentiewaakhond bekeek onder meer de prijzen van heupoperaties. Bij Tergooiziekenhuizen zijn deze operaties tot wel 10 procent duurder geworden na de fusie. Bij de Rotterdamse ziekenhuizen zijn de operatiekosten gestegen tot boven het landelijk gemiddelde.

„Bij ons zijn de heupoperaties inderdaad iets duurder”, zegt een woordvoerster van het Havenziekenhuis. „Dat heeft niets te maken met onze samenwerking met het Erasmus. Wij zijn een zelfstandige werkmaatschappij en voeren een eigen prijsbeleid.” Hoe komt het dan wel? „Onze kwaliteit is bovengemiddeld en we zijn dan ook niet voor niets de preferred uitvoerder van heupoperaties voor verzekeraar Achmea.”

Tussen 1985 en 2009 is het aantal ziekenhuizen afgenomen van 162 tot 93. De NMa keurt te vaak ziekenhuisfusies goed, betoogde gezondheidseconoom Marco Varkevisser onlangs. Volgens hem had de NMa de fusies in Het Gooi, in Zeeland en in Alkmaar en Den Helder moeten verbieden.