Dieven in de cel rond feestdagen

Het vastzetten van overvallers rond de feestdagen kan mogelijk de veiligheid van winkels vergroten. Dat denkt Ronald Verheggen, districtschef van de politie in Venray. „Zoals notoire relschoppers in toom worden gehouden rondom voetbalwedstrijden, zou je ook bij de tenuitvoerlegging van straffen aan overvallers kunnen kiezen voor de decembermaand, die kennelijk een grote aantrekkingskracht heeft vanwege de extra uitgaven. Of het echt werkt en of overvallers daarna niet in plaats van één dikke overval niet drie kleine overvallen gaan plegen, moet de praktijk uitwijzen.”

De politie in Noord- en Midden-Limburg zet sinds gisteren extra mankracht in na een reeks van gewelddadige overvallen de afgelopen weken. Met name rond openings- en sluitingstijd wordt extra gesurveilleerd bij ‘gevoelige’ winkels. Verheggen: „Over de effectiviteit in een uitgestrekte regio als de onze valt nog weinig te zeggen. Niets doen was gezien de gewetenloze manier waarop de overvallers te werk gaan geen optie.”

Tot de extra inzet is besloten na twee overvallen gistermorgen. In Well overvielen drie of vier mannen een supermarkt. Een medewerker van de winkel liep daarbij klappen op.

Bij een overval op een supermarkt in Venray werd de politie gealarmeerd. Die haalde de contactsleutels uit de eerder gestolen vluchtauto. De twee overvallers wisten niettemin te ontkomen. De politie schoot tijdens de achtervolging een aantal malen gericht.

Gisteravond overvielen drie mannen een tankstation in Roermond. Later op de avond werden twee verdachten aangehouden.

Ook eind vorig jaar en begin van dit jaar had Noord- en Midden-Limburg te maken met een golf aan overvallen. Districtchef Verheggen: „Dat leidde uiteindelijk tot aanhoudingen. Maar het heeft veel tijd en mensen gekost.”