December

1 Zanger en cabaretier Ramses Shaffy (1933) raasde roekeloos en vol flair over de Nederlandse podia. Zelden viel iemand zo samen met wat hij zong.

5 De Duitse oud-minister Otto Graf Lambsdorff (1926) was liberaal in hart en nieren. Hij was een hartstochtelijk voorstander van de vrijemarkteconomie.

13 De Amerikaan Paul Samuelson (1915) was een van de belangrijkste economen van de twintigste eeuw. Hij was adviseur van de presidenten Kennedy en Johnson.

13 Het werk van de Amerikaanse fotograaf Larry Sultan (1946) werd gekenmerkt door een ironische blik en een harde, directe stijl.

15 De Amerikaanse televisiedominee Oral Roberts (1918) zei dat God hem de gave had verleend om ziekte te genezen. Hij was de grondlegger van het vooruitgangsevangelie.

16 Samen met Boris Jeltsin legde de econoom Jegor Gaidar (1956) de basis voor het ongebreidelde Russische kapitalisme.

17 Als minister van Volksgezondheid adviseerde de Zuid-Afrikaanse Manto Tshabalala-Msimang (1940) bieten en knoflook tegen aids en hiv. Ze werd er wereldwijd om verguisd.

20 Groot-ayatollah Hossein Ali Montazeri (1922), ooit aangewezen als opvolger van ayatollah Khomeini, de grondlegger van de Iraanse revolutie, ontpopte zich de laatste jaren als geestelijk leider van de oppositie.

20 Actrice Brittany Murphy (1977) bracht erotische chemie in 8Mile en blonk uit in de doorleefde attitude van de onderkant van de samenleving. Maar ze brak nooit echt door.

22 Acteur Bernhard Droog (1921) excelleerde in kleine gebaren. Consciëntieus zocht hij de personages achter de tekst.

23 De rooms-katholieke theoloog Edward Schillebeeckx (1914) was de luis in de pels van het Vaticaan, maar oogstte niettemin lof voor zijn controversiële boeken.

24 Voormalig CPN-leider Marcus Bakker (1923) bleef een staalharde communist, maar kreeg veel waardering voor zijn werk in de Tweede Kamer.

25 De Noorse verzetsheld Knut Magne Haugland (1917) vocht tegen de nazi’s en stak met Thor Heyerdahl de Stille Oceaan over.

25 Singer-songwriter Vic Chesnutt (1964) maakte liedjes die briljant van eenvoud, bijtend van sarcasme en hartroerend van melancholie zijn.

26 De Rotterdamse architect Leo de Jonge (1919) was tegenstander van anonieme hoogbouw als oplossing van de woningnood.

29 De Amerikaanse karikaturist David Levine (1926) was kritisch maar nooit wreed. Hij tekende onder meer voor de New York Review of Books en Esquire.

30 Abdurrahman Wahid (1940), ook bekend als Gus Dur, was de eerste gekozen president van Indonesië na het aftreden van dictator Soeharto.