De oudste infographics ter wereld

Mensen die infographics maken, zeggen weleens grappend tegen elkaar dat dit hiernaast de oudste infographics ter wereld zijn. Dus niet een stel diagrammen van verkiezingsuitslagen die ooit voor het eerst in een Amerikaanse krant werden gepubliceerd, maar tekeningen geschilderd op de wanden van een grot. Het zijn de 16.000 jaar oude grotschilderingen in Lascaux in Frankrijk.

In 1940 ontdekten vier Franse jongens de grot, die beschilderd is met zo’n 2.000 tekeningen van dieren en mensen. De originelen kunnen niet meer door het publiek worden bezocht. Alleen wetenschappers mogen naar binnen om onderzoek te doen. Voor het publiek is een deel van de grot 200 meter verderop nagebouwd en zijn op de wanden reproducties geschilderd.

Wetenschappers hebben zich het hoofd gebroken over de betekenis van de schilderingen. De gangbare theorie is nu dat de grot een spirituele plek moet zijn geweest. Er zijn geen sporen gevonden waaruit blijkt dat er mensen in de grot hebben gewoond.

We tekenen nog steeds op wanden, maar ook op linnen, papier, hout en computerschermen. De tekeningen in deze krant liggen morgen bij het oud papier. Wat dat betreft zijn grotten heel wat duurzamer.