Coca-Cola-kip

Geen recept voor oliebollen vandaag. Althans, niet hier. Op nrc.tv laat ik in een filmpje zien hoe je ze bakt. Gewoon met bloem, gist, zout, eieren, rozijnen, appel en melk, en dus niet met een pak kant- en klare oliebollenmix. Wij kunnen dat zelf namelijk veel beter dan de firma Koopmans.

In plaats van die oliebollen heb ik besloten eindelijk uit de kast te komen met mijn Coca-Cola-kip. Je leest het goed: Coca-Cola-kip. Klinkt te ranzig om waar te zijn, en toch maak ik het al jaren voor borrels en feestjes. Vrienden die de kip hebben geproefd, maken hem zelf thuis weer voor hun vrienden, enzovoort. Dus nu inmiddels toch tot in wijde omtrek van Den Haag bekend is dat ik de promotor ben van dit onverantwoorde borrelvoer, kan het recept net zo goed in de krant.

Dat recept is trouwens niet eens van mezelf. Ergens aan het begin van dit decennium stond het in Elle Eten, en het leek zo bizar dat ik het móést uitproberen. Drumsticks werden voorgekookt, vervolgens overladen met Coca-Cola, ketchup, mosterd, bruine suiker en zout en drie kwartier gebakken in de oven. Kortom, het recept had een verdacht hoog Elvisgehalte (vgl: pindakaas-met-banaan-sandwich).

Ik stond te griezelen aan het aanrecht toen ik de kip voor het eerst zo bereidde. En om eerlijk te zijn, telkens wanneer ik het maak – en dat is, laten we niet overdrijven, bijvoorbeeld 2 keer per jaar – sta ik nog steeds te griezelen. Die roestbruine smurrie van ketchup, mosterd, suiker en cola, het is het laatste wat je associeert met lekker koken.

Maar dan. Eenmaal door en door gaar gesudderd, de smurrie ingekookt tot donkere, intens kleverige stroop, blijkt Coca-Cola-kip opeens helemaal niet meer het zieke hersenspinsel van een doorgeslagen junkfoodfanaat. Coca-Cola-kip is echt lekker. Nou ja, vooral als je flink aan het drinken bent dan, en hooguit 2 keer per jaar.

Ik heb het recept in de loop der tijd wat aangepast en kook de kip niet meer voor. De drumsticks gaan direct in een ovenschaal en 2 uur of zelfs langer in de oven, zodat het kippenvlees bijna van de botjes valt.

1 kilo drumsticks

grof zeezout

200 g bruine basterdsuiker

8 eetlepels tomatenketchup

4 eetlepels gladde, scherpe mosterd

600 ml Coca-Cola (beslist geen cola light!)

Verwarm de oven voor op 175 C. Verdeel de drumsticks over een braadslede. Bestrooi de kip achtereenvolgens met wat zout en met de suiker. Roer de ketchup en mosterd los met 100 ml cola. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de drumsticks.

Giet de rest van de cola erbij, tot de drumsticks bijna onderstaan. Bak een uur of 2 in de oven, tot de saus is ingedikt tot een dikke stroop en de kip door en door gaar.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw beste borrelhappen op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil