Celstraf na dood jongen in container

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren gevangenisstraffen opgelegd aan de vier jongens die de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn hebben opgesloten in een container. De jongens moeten zich ook psychiatrisch laten behandelen.

De 18-jarige Rico G. uit Apeldoorn is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. De 19-jarige Raymond van P. kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Wesley T., ook 19 jaar, is veroordeeld tot 16 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Van P.’s 17-jarige broer Jeffrey is 10 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De jongens moeten ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de moeder van Tano.

Tano kwam om het leven nadat hij op zondag 21 juni door de vier jongens was opgesloten in een container op een verlaten industrieterrein in Apeldoorn. Hij werd daar twee dagen later dood gevonden. De slechthorende jongen is door verstikking om het leven gekomen. Hij had in de container een vuurtje gemaakt. De opsluiting was bedoeld om Tano „een lesjes te leren”.

De rechtbank vindt niet dat er sprake is geweest van dood door schuld. Het was niet de bedoeling Tano te doden, aldus de rechtbank. Wel laat de rechtbank zwaar wegen dat de jongens Tano hebben achtergelaten zonder maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen, en dat ze niet direct alarm hebben geslagen toen ze twee uur later zijn levenloze lichaam aantroffen. „Door hun mond te houden, hebben ze een schrijnende onzekerheid veroorzaakt bij de familie”, aldus het vonnis.

Het Openbaar Ministerie had vier en vijf jaar cel geëist voor de meerderjarige verdachten en een jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor de minderjarige Jeffrey.