Britse gijzelaar in Irak na 2,5 jaar vrijgelaten

De Britse consultant Peter Moore die in mei 2007 in Bagdad werd ontvoerd, is gisteren vrijgelaten. Dat hebben de Iraakse en Britse regeringen bekendgemaakt. Volgens een Iraakse woordvoerder verkeert hij in goede gezondheid. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, onderstreepte dat hij „tweeënhalf jaar heeft doorgebracht in onbeschrijflijke ellende, angst en onzekerheid”.

Moore (36) en zijn vier Britse lijfwachten werden ontvoerd uit het ministerie van Financiën door veertig mannen in politie-uniform, toen de burgeroorlog nog in volle gang was. De ontvoering werd opgeëist door de Liga der Deugdzamen, een radicale shi’itische groep die in verband werd gebracht met de populistische en nationalistische geestelijke Muqtada Sadr. Zijn aanhang en die van andere shi’itische milities hadden de politiediensten diepgaand geïnfiltreerd.

In de tussentijd zijn de lijken van drie van de lijfwachten aan Londen overgedragen; aangenomen wordt dat ook de vierde is vermoord. De vrijlating van Moore zou onderdeel zijn van een ruil waaronder in het kader van Iraks ‘nationale verzoening’ leiders van de shi’itische groep vrijkomen.

De Britse krant The Guardian meldt vandaag dat Iran achter de ontvoering zat en dat de gijzelaars werden vastgehouden in kampen van de Revolutionaire Garde die waren verbouwd om de gijzelaars de indruk te geven dat ze in Irak waren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei geen bewijs te hebben dat de Britten in Iran zijn vastgehouden. (AFP)