Blijven vallen, altijd zweven

Foto’s zijn er veel meer dan de krant ooit zullen halen. Sommige beelden moeten het geschreven woord kracht bijzetten. Soms is alleen de foto genoeg. Omdat fotografie de tijd, soms onverwacht, even stil zet. Zo zal de schaatser bij Kinderdijk voor altijd vallen en raakt de duiker nooit het water. Bereiken de parachutisten nooit de grond maar blijven als reuzenkwallen oneindig zweven.

De stilgezette tijd dwingt ook tot contemplatie, over de dag in april die Apeldoorn voorgoed veranderde en ‘Koninginnedag’ nog lang zal kleuren. En wordt een ziekte die zich voor de meesten van ons ver buiten het blikveld afspeelt niet oneindig veel tastbaarder door het intieme portret van mens en dier?

Fotografie zet stil om te ontroeren, verbazen en confronteren, ook in 2010.

Nicole Robbers

Sluitertijd

    • Nicole Robbers