April

2 Altsaxofonist Bud Shank (1926) bestreed het vooroordeel dat de gestroomlijnde Amerikaanse Westcoast-jazz te licht, te blank en nietszeggend was.

4 Criticus Anthony Mertens (1946) kon het water in de mond lopen als hij sprak over een boek. Cynisme en lauwheid waren hem vreemd. Uiteindelijk werd hij ook schrijver.

4 Dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927) schreef een klein maar klassiek oeuvre. Zij maakte ook naam als spil van kunstenaarsfeesten in de jaren vijftig in Het Gooi.

5 Filmproducent Wouter Barendrecht (1965) was de succesvolste Nederlander in de internationale filmwereld. Hij was pleitbezorger van de onafhankelijke artistieke film en de gay cinema.

12 Wim Koole (1929) was 26 jaar directeur van de IKON en maakte die kerkelijke omroep werelds. En uiteindelijk raakte hij zelf zijn geloof in God kwijt.

12 Sir John Maddox (1925) was zowel wetenschapper als journalist en op basis van die beide kwaliteiten maakte hij het blad Nature groot.

14 Maurice Druon (1918) was verzetsheld, schrijver en politicus, maar in al die functies vooral opperbewaarder van het Frans en voorvechter van de Franse waarden.

19 De Britse cultschrijver James Graham Ballard (1930) werd bekend door de verfilming van zijn autobiografische boek Empire of the Sun door Steven Spielberg.

20 De remonstrantse theoloog Klaas van Gelder (1910) had een scherp oog voor wat er gebeurde op het grensgebied tussen kerk en samenleving. Jarenlang was hij columnist in NRC Handelsblad.

22 Martin Bril (1959), populaire columnist van de Volkskrant en schrijver van vele boeken, was een meester in het verwoorden van zijn mijmeringen en associaties.

22 Ken Annakin (1914), de Britse regisseur van spektakelfilm en komedies, vond acteurs maar lastpakken.

22 De Britse cameraman Jack Cardiff (1914) experimenteerde met de psychologische werking van kleur en werd geïnspireerd door schilders.