Acht CIA'ers dood in Afghanistan

Acht Amerikaanse medewerkers van de CIA zijn gisteravond gedood bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in het oosten van Afghanistan. Voor zover bekend gaat het om het grootste aantal slachtoffers voor de Amerikaanse inlichtingendienst sinds het begin van de oorlog eind 2001. Ook een nog onbekende Afghaan kwam om.

De aanslag vond plaats op de kleine post Chapman in de provincie Khost. De dader wist door te dringen tot de sportzaal en liet daar zijn bomgordel ontploffen. Zes Amerikanen raakten gewond, ook allen burgers. Onbekend is hoeveel van de doden agenten van de CIA waren, en hoeveel op contractbasis voor de dienst werkten.

De Talibaan hebben de aanslag opgeëist, en verklaard dat de dader een Afghaanse legerofficier was. Het leger heeft dit niet bevestigd. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie zei dat er geen Afghaanse militairen op Chapman zijn gelegerd. Wel hebben de Amerikanen er 200 Afghaanse particuliere beveiligers in dienst. Post Chapman wordt vooral gebruikt door Amerikaanse Provinciale Reconstructieteams van militairen en diplomaten, die aan de wederopbouw werken.

Als de bewering van de Talibaan bevestigd wordt, zou dat deels verklaren hoe het de dader was gelukt zo ver op de basis door te dringen. „Het is niet de eerste keer dat Afghaanse militairen een dergelijke aanval hebben uitgevoerd om Amerikanen of andere buitenlanders te doden”, verklaarde een Talibaanwoordvoerder. Dit jaar waren er vier van dergelijke voorvallen. (AP, Reuters)

Aanslag: pagina 5