Zij maken zich klaar voor Kerst

Greek Orthodox clergymen clean the church floor during the annual cleaning ceremony at the Church of the Nativity, believed by many to be the birthplace of Jesus Christ, in the West Bank town of Bethlehem, Tuesday, Dec. 29, 2009. A holiday cleaning is performed at the Church of the Nativity every year, ahead of the Greek Orthodox and Armenian Christmas celebrations, both celebrated in January. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi) AP

In de Geboortekerk in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever zijn bijna dertig Grieks-orthodoxe geestelijken bezig met de jaarlijkse grote schoonmaak. Het is de kerk waar volgens christenen tweeduizend jaar geleden de kribbe van Jezus Christus stond.

Het ligt niet voor de hand, een grote schoonmaak ná Kerst, maar Grieks-orthodoxe en Armeense christenen vieren Kerst pas op 7 januari. De orthodoxe kerk, waaronder ook de Russisch-orthodoxe, maakt gebruik van de juliaanse kalender, de jaartelling die in 45 voor Christus door Julius Caesar werd ingevoerd. De juliaanse kalender loopt veertien dagen achter op de gregoriaanse kalender, die in de zestiende eeuw werd ingevoerd door paus Gregorius XIII.