Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Jeugdjournaal jaaroverzicht 2009. Kinderen konden de afgelopen maand kiezen welke nieuwsfeiten dit jaar de meeste indruk hebben gemaakt. Vandaag de uitslag. Ned.2, 18.55u-19.30u.

Netwerk. Jaaroverzicht met onder anderen Pieter van Vollenhoven, die terugblikt op de aanslag op de koninklijke familie en die zich een voorstander verklaart van een onafhankelijk onderzoek naar de Q-koorts, bij voorkeur uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Ned.2, 20.25-21.20u.

Nova/ Den Haag vandaag. Verslag van de persconferentie die minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaf over de nasleep voor Schiphol van de mislukte aanslag op het vliegtuig dat van Amsterdam op weg was naar Detroit. Verder een reportage over de illegalen bij Calais die naar Engeland willen en die vaak het slachtoffer worden van maffiapraktijken. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Die Pferde der Queen. Documentaire over de rol van de paarden van de vijf Britse regimenten waaruit The Queen’s Guard wordt samengesteld. Zij staan op wacht bij de paleizen van de koningin en nemen onder meer deel aan Trooping the Colour, de officiële verjaardagsceremonie van de monarch. De film geeft een inkijkje in de wereld van de Guards, hun exercities en hun paarden.Arte, 19.00-19.45u.

Chinas letzte Elephanten. In het zuidwesten van China leven nog zo’n 250 olifanten. Cameraman Richard Kirby en natuurbeschermer Grace Gabriel gingen in Yunnan op zoek naar de dieren, in de hoop de aandacht van de wereld te vestigen op deze met uitsterven bedreigde kuddes.Arte, 20.15-21.00u.

Profiel: Boudewijn de Groot. In 1964 deed De Groot mee met het Idols-achtige programma Nieuwe Oogst. André van Duin won dat jaar met zijn bandparodie. In 1966 had hij zijn eerste hit met Meisje van Zestien, een oorspronkelijk door Charles Aznavour voor Edith Piaf geschreven lied. Ned.2, 21.20-22.00u.

China - Die große Mauer. Laatste van tweedelige documentaire over de bouw van de Chinese Muur. Ontelbare aantallen boeren, soldaten en gevangenen werden ingezet om het grootste door mensen gemaakte bouwwerk te scheppen. Bouwheer van een grootscheepse restauratie in de zestiende eeuw was generaal Qi Jiguang. Hij liet de muur fortificeren om de horden van de Mongoolse krijgsheer Dzjengis Khan tegen te houden.ARD, 21.45-22.30u.

D’un mur l’autre. Documentaire over immigratie in Europa. Ceuta is een Spaanse enclave aan de noordkust van Marokko. Het stadje is door metershoog prikkeldraad van Afrika afgescheiden, maar dat weerhoudt veel Afrikanen niet van pogingen voet op Spaans grondgebied te zetten.Canvas, 22.20-23.50u.

Holland Doc: Kings of pastry. In Lyon vindt eens in de vier jaar een wedstrijd plaats voor banketbakkers. Zestien streng geselecteerde deelnemers moeten daar in korte tijd tientallen verschillende taarten, taartjes en bonbons maken. Na drie dagen beslist een jury wie zich voortaan Meilleur Ouvrier de France mogen noemen. Regie: D. A. Pennebaker en Chris Hegedus.Ned.2, 22.40-0.05u.

drama

Gewoon Hans. Tv-film van Diederik Ebbinge. De vader van de 17-jarige Katinka is een grote fan van Hans Teeuwen. De Teeuwen-overdaad in huis - posters, dvd’s leidt tot angsten en waanbeelden bij Katinka. De psychiater suggereert een mogelijke oplossing. Ned.3, 21.30-22.30u.

sport

Schaatsen: Kwalificatie Tournooi. Vanuit Heerenveen verslagen van de 1000 m vrouwen, de 10.000 m mannen en de 5000 m vrouwen. Ned.1, 14.50-19.52u.

radio

Radio4daagse. Tot en met Oudejaarsdag van zeven uur in de ochtend tot middernacht de muziekkeuze en verhalen van luisteraars, afgewisseld met winterverhalen en -gedichten, ook van bekende Nederlandse schrijvers en dichters. Radio 4, 7.01-23.59u.

De atoomjukebox. Tot en met vrijdag elke avond tussen zeven en negen draaien Martijn Stoffer en Roel Bentz van den Berg hun keuze uit de beste 500 singles van de afgelopen 55 jaar. Wél Teenage Kicks van The Undertones en Badlands van Bruce Springsteen, maar níét Bohemian Rhapsody.Radio 6, 19.02-21.59u.