‘Veiligheid boven privacy’

Toch nog sneller dan ik verwachtte kwam mijn voorspelling uit dat de regering in de volgende versnelling zou gaan. Binnen twee weken worden de bodyscans op Schiphol ingevoerd voor alle vluchten naar de VS.

Minister Ter Horst (binnenlandse zaken) heeft mede namens de collega van justitie gezegd dat de wereld aan een ramp is ontsnapt. Daarom wordt het experiment met computer-geanalyseerde bodyscans vrijwel per direct ingevoerd. Zij is van de stroming ‘veiligheid boven privacy’, verklaarde de bewindsvrouw.

Passagiers overmeesterden op eerste kerstdag tijdig de man die een vliegtuig van Schiphol naar Detroit wilde opblazen. Gelukkig. De Nigeriaan in kwestie had een geldig visum voor de VS. De Amerikaanse regering heeft nu toegegeven dat zij zelfs van te voren van deze mogelijke actie vooraf op de hoogte was. Keer op keer blijkt Schiphol lek te zijn, ook tijdelijk personeel kan van alles in het ruim van vliegtuigen laden.

Hoog water is altijd het handigste moment om een omstreden dijkverhoging door te drukken. Wie dan vragen stelt, kan makkelijk worden weggezet. Overigens had de nationaal coördinator terrorismebestrijding nog onlangs aangegeven dat het dreigingsniveau vrij laag was. En ook nu wordt het niet verhoogd. Klinkt integer. Dat is in de VS wel eens anders geweest - daar leek onder Bush meer dan eens sprake van een politiek bepaald dreigingsniveau.

Vaststaat dat hier flink geld gaat worden uitgegeven aan bodyscans + software + personeel. De persoonlijke levenssfeer van iedereen wordt aangetast. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen verdient een serieuze afweging. Die had de afgelopen maanden kunnen worden uitgevoerd. En kan ook de komende maanden, voor mijn part met spoed ter hand worden genomen.

Bits of Freedom stuurde vandaag een brief naar de minister van justitie (persbericht + link). Een oproep tot rationeel handelen.

De inzet van naaktscanners kan het risico van aanslagen tegen vliegtuigen in de lucht slechts deels beperken. De scanners zijn niet foutloos: De Telegraaf meldt dat Al-Qaeda de afgelopen tijd heeft geoefend met het passeren van naaktscanners, en de operationeel directeur van Schiphol durft niet te garanderen dat een naaktscanner de explosieven had ontdekt. Met zo een scanner zouden bovendien slechts explosieve stoffen die op het lichaam zijn aangebracht worden gedetecteerd, terwijl stoffen die in het lichaam zijn verstopt
onopgemerkt blijven. Kwaadwillenden zullen snel genoeg nieuwe manieren vinden om de naaktscanner te omzeilen.

Zeker is dat binnen twee weken geen serieuze afweging wordt gemaakt. Het zou verstandig zijn dat eerst te doen.  Spierballen-politiek lost serieuze problemen niet op. Ook al kijkt Amerika bewonderend toe.

NB: Alleen reacties onder vermelding van voornaam/-letters en achternaam worden geplaatst.

    • Marc Chavannes