Tientallen doden door geweld Nigeria

Bij geweld tussen ordetroepen en islamitische sekteleden in Nigeria, afgelopen maandag, zijn tientallen doden gevallen onder wie veel kinderen. Een verslaggever van persbureau AFP telde vanochtend 70 slachtoffers in een lijkhuis in Bauchi, de stad in het overwegend islamitische noorden van Nigeria waar het geweld plaatsvond. De plaatselijke politie sprak gisteren nog van 38 doden, het Rode Kruis van 39.

Inwoners van Bauchi vroegen de politie maandag om op te treden tegen een openluchtbijeenkomst van Kala Kato, een fundamentalistische sekte die al jaren actief is in het noorden van Nigeria. Volgens een medewerker van het Rode Kruis bedreigden sekteleden inwoners van Bauchi. Preken in de open lucht is bovendien verboden sinds gewelddadigheden eerder dit jaar tussen ordetroepen en de fundamentalistische groepering Boko Haram. Daarbij vielen meer dan zevenhonderd doden.

Volgens de politie waren de doden maandag vooral het gevolg van een intern conflict binnen Kala Kato. Sekteleden zouden ruzie hebben gehad over hun leider.

Van de doden was volgens het Rode Kruis meer dan de helft tussen 9 en 15 jaar oud. Het zou gaan om kinderen die Arabisch leerden en koranlessen volgden.

Westerse inlichtingendiensten vrezen dat het islamitische noorden van Nigeria een voedingsbodem is voor gewelddadige extremisten, zoals de 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab die vorige week een vliegtuig wilde laten neerstorten in de VS. Concreet bewijs van banden tussen sektes in Nigeria en internationale terreurorganisaties is echter nooit geleverd. Bankierszoon Abdulmutallab bracht een groot deel van zijn jeugd door buiten Nigeria en lijkt te zijn geradicaliseerd tijdens studie in Londen en Dubai. (AFP, BBC)