Sport kort

André Bolhuis wordt definitief nieuwe voorzitter NOC*NSF

Arnhem. André Bolhuis zal op 11 januari 2010 worden gekozen tot de nieuwe voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Alle sportbonden steunen zijn kandidatuur. Geen van de leden van NOC*NSF heeft een tegenkandidaat naar voren geschoven. Het bestuur van NOC*NSF droeg Bolhuis, de voormalig voorzitter van de hockeybond, bij de najaarsvergadering in november unaniem voor als opvolger van Erica Terpstra. Tot 28 december was er de mogelijkheid voor de bonden om andere kandidaten naar voren te brengen. Op 18 mei 2010 loopt de zittingstermijn van Terpstra af en zal de populaire preses de voorzittershamer overdragen aan Bolhuis. (ANP)

Doelman Van der Sar neemt zorgverlof

Manchester. Doelman Edwin van der Sar mag van zijn club Manchester United voor onbepaalde tijd bijzonder verlof nemen. De 39-jarige oud-international verblijft in Nederland bij zijn vrouw Annemarie van Kesteren, die kortgeleden is getroffen door een hersenbloeding. Van der Sars echtgenote ligt in het ziekenhuis. De doelman is zelf geblesseerd aan zijn knie en was om die reden ook in Nederland. Hij laat zich behandelen door de bondsarts. (ANP)

Transfer Honda naar CSKA bijna afgerond

Venlo. Het vertrek van Keisuke Honda bij VVV is aanstaande. De Limburgse voetbalclub is dicht bij een akkoord met CSKA Moskou over de transfer van de Japanner. „Iedereen heeft wat water bij de wijn gedaan en we komen nu steeds dichter bij elkaar. Ik heb goede hoop dat we er een dezer dagen uit gaan komen”, zei VVV-voorzitter Hai Berden gisteren. VVV wilde aanvankelijk 10 miljoen euro hebben voor de 23-jarige middenvelder. De Limburgers hebben al een bestemming voor een deel van het transfergeld: de Japanse verdediger Maya Yoshida van Nagoya Grampus. (ANP)

Van Deutekom naar EK schaatsen Hamar

Heerenveen. Schaatsster Paulien van Deutekom heeft zich nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen, maar mag op grond van haar prestaties bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen wel naar de EK in Hamar (9 en 10 januari). Van Deutekom werd in een fictief klassement na de 1.500 en 3.000 meter derde achter Ireen Wüst en Diane Valkenburg, die ook worden uitgezonden. Over de vierde plek wordt nog vergaderd. Jorien Voorhuis lijkt de belangrijkste kandidaat. (ANP)

Sprinter Shimizu niet naar Winterspelen

Tokio. Schaatssprinter Hiroyasu Shimizu neemt niet deel aan de Winterspelen in Vancouver. De olympisch kampioen van 1998 werd bij selectiewedstrijden in Japan zevende op de 500 meter. Zijn landgenote Tomomi Okazaki (38) werd tweede bij de vrouwen en gaat als eerste Japanner voor de vijfde keer naar de Spelen. (ANP)

FC Twente bereikt akkoord over Javadov

Enschede. FC Twente heeft een akkoord bereikt met FK Karabach over de transfer van Vagim Javadov. De club uit Enschede moet nog wel overeenstemming bereiken met de international van Azerbajdzjan zelf. Twente raakte gecharmeerd van de 20-jarige aanvaller tijdens de Europa League-wedstrijden tegen FK Karabach eind augustus. (ANP)