Skiester Marlies Schild terug aan de wereldtop

Marlies Schild heeft zich weer gemeld in de top van het alpineskiën. De Oostenrijkse, die vorig seizoen moest missen wegens een dubbele beenbreuk, stond gisteren in het Oostenrijkse Lienz op het hoogste podium van de slalom. Het was haar eerste wereldbekerzege sinds maart 2008.

Schild won in Lienz met overmacht. De 28-jarige skiester klokte 1 minuut en 57,65 seconden en was daarmee 1,83 seconden sneller dan de Française Sandrine Aubert en liefst 2,19 seconden sneller dan haar landgenote Kathrin Zettel, die als tweede en derde eindigden.

„Het was een droomrace, misschien wel de beste uit mijn loopbaan”, zei Schild na afloop. „Ik ben zo blij. Dit doet mij alle pijnlijke dagen, die ik aan het begin van dit seizoen nog met me meedroeg, vergeten.”

Schild won in 2007 en 2008 de wereldbeker slalom en stond bekend als de onbetwiste koningin van deze discipline, tot ze in oktober 2008 haar been brak. Op 14 november van dit jaar nam ze voor het eerst weer deel aan wedstrijden. Tot nu toe resulteerde dat in de zesde plaats in Levi en de tweede in Aspen.

In het klassement van de slalom schoof Schild op naar de tweede plaats achter de Duitse Maria Riesch, die teleurstelde met de veertiende tijd. Lindsey Vonn, leider in het algemeen klassement, ging met een gespalkte hand van start na haar val maandag tijdens de reuzenslalom. De Amerikaanse eindigde als achttiende, genoeg om in het algemeen klassement Riesch voor te blijven.

Bij de mannen stond gisteren de afdaling in het Italiaanse Bormio op het programma. Die werd verrassend gewonnen door de Sloveen Andrej Jerman. De Oostenrijker Mario Scheiber zette de tweede tijd neer, maar werd gediskwalificeerd omdat de afstelling tussen zijn schoenen en bindingen niet volgens de regels was. Het zilver ging daardoor naar de Zwitser Didier Défago. De Zwitser Carlo Janka, elfde in Bormio, heroverde de koppositie in het algemene klassement. (ANP)