PvdA wil enkelband voor relschoppers

Relschoppers die herhaaldelijk misdrijven plegen tegen hulpverleners op feesten en tijdens de jaarwisseling moeten naast hun celstraf een enkelband krijgen. Op die manier moeten gebiedsverboden worden gecontroleerd en kunnen relschoppers beter aangepakt worden.

Dat zegt Tweede Kamerlid Ton Heerts (PvdA). Volgens Heerts is een celstraf niet genoeg, omdat de relschoppers dat juist stoer zouden vinden. „Het is emotioneel meer belastend als ze thuis moeten zitten terwijl hun vrienden en familie feest aan het vieren zijn.”

De Tweede Kamer behandelt begin 2010 een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) waarin geregeld wordt dat hooligans zich tijdens een voetbalwedstrijd moeten melden op het politiebureau. Ook zouden in de toekomst relschoppers in een bepaald weekend een horecaverbod kunnen krijgen.

Tijdens de jaarwisseling morgen is de politie extra alert. Agenten van een aantal korpsen krijgen bij wijze proef een bodycam. Dat is een camera die op het uniform van de agent is gemonteerd. Hierdoor wordt het makkelijker mensen op te pakken die geweld gebruiken tegen agenten en andere hulpverleners.

Als de proef slaagt wil de Raad van Hoofdcommissarissen volgend jaar de camera’s in het hele land inzetten. In januari bekijkt de politie of het inzetten van de camera’s een succes is. Er wordt nu al veel gebruik gemaakt van camera’s die zijn gemonteerd op politieauto’s. Die camera’s kunnen 360 graden draaien.

Afgelopen jaarwisseling werden 97 hulpverleners tijdens hun werk beledigd, bedreigd of mishandeld.