Poetin: verdrag kernwapens is in problemen

De Russische premier Poetin heeft gisteren gewaarschuwd dat nieuwe Amerikaanse plannen voor een raketschild een verdrag voor de wederzijdse vermindering van kernraketten in de weg staan. Tot gisteren leken Moskou en Washington het bijna eens over zo’n verdrag.

Poetin waarschuwde dat de machtsbalans tussen de twee kernmachten verstoord wordt door een raketschild. Hij zei dat Rusland daarom nieuwe offensieve wapensystemen moet ontwikkelen.

Onduidelijk is of Poetins uitspraken onderhandelingstactiek zijn of een werkelijke verharding van de Russische opstelling in de onderhandelingen over een kernwapenverdrag. Moskou heeft er steeds vergeefs op aangedrongen afspraken over aanvalswapens (raketten) te koppelen aan afspraken over verdedigingswapens (het raketschild).

Tot opluchting van Moskou blies president Obama in september plannen af voor een raketschild dat in Polen en Tsjechië geplaatst zou worden. In plaats daarvan zouden de Amerikanen een raketschild ontwikkelen dat opereert vanaf schepen.

De VS hadden steeds gezegd dat het schild zou dienen als bescherming tegen raketten uit Noord-Korea of Iran. Maar Rusland zag het als middel tegen zijn kernmacht. Poetin noemde Obama’s besluit het omstreden schild niet te bouwen destijds moedig.

Maar nu blijkt de Russische premier ook grote bezwaren te hebben tegen de nieuwe opzet. Eigenlijk vallen de onderhandelingen over het kernwapenverdrag START (Strategic Arms Reduction Treaty), waarover Moskou en Washington al maanden in gesprek zijn, onder president Medvedev. Toen op 5 december het zogenoemde START-1-verdrag verliep (dat was getekend in 1991) kwamen beide partijen overeen dat het van kracht zou blijven zolang de onderhandelaars het nog niet eens waren over de bijzonderheden van het nieuwe verdrag.

Een journalist vroeg Poetin gisteren wat het grootste probleem was bij de onderhandelingen. „Het probleem is dat onze Amerikaanse partners een schild bouwen en wij niet. Voor ons ontstaat dan het gevaar dat zij zich, met een paraplu tegen aanvalswapens, volledig veilig voelen. Ze zullen dan doen wat ze willen en agressiever worden.” Rusland bouwt zelf geen schild omdat het „erg duur is” , aldus Poetin, en er onzekerheid bestaat over de effectiviteit. (AP, Reuters)