Parlement Soedan eens over referendum

Na maanden van spanningen tussen zuidelijke en noordelijke politici heeft het Soedanese parlement gisteren de cruciale wet aangenomen die het juridisch kader vastlegt voor het referendum in 2011 onder zuiderlingen over mogelijke onafhankelijkheid voor het zuiden.

Zuidelijke politici bleven vorige week weg uit het parlement bij de stemming over een eerdere versie van de wet. Daarmee protesteerden ze tegen de op het laatste moment ingevoegde bepaling dat de miljoenen zuiderlingen die in het noorden wonen daar ook allemaal zouden mogen stemmen. De twee zijden kwamen eerder deze week, na Amerikaanse druk op president Bashirs noordelijke Congrespartij, tot het compromis dat zuiderlingen die voor 1 januari 1956 zijn geboren in het zuiden moeten stemmen. Zuiderlingen die later zijn geboren en niet in het zuiden wonen, mogen hun stem uitbrengen in hun woonplaats. Zuidelijke politici vrezen dat de noordelijke autoriteiten zullen knoeien met in het noorden uitgebrachte zuidelijke stemmen.

Het referendum vormt een cruciaal onderdeel van het vredesakkoord dat noord en zuid in 2005 sloten na een verwoestende, tientallen jaren durende oorlog. Volgens de nieuwe wet is afscheiding een feit wanneer 51 procent van de kiezers ‘ja’ zegt bij een opkomst van ten minste 60 procent.

Vrij algemeen wordt verwacht dat het zuiden inderdaad voor onafhankelijkheid zal stemmen. Maar binnen en buiten Soedan heerst grote bezorgdheid dat de spanningen tussen noord en zuid in de tussentijd verder zullen escaleren. (AFP, Reuters)

Volledige tekst vredesakkoord op nrc.nl/buitenland