Oudejaarsdiner

Een jaar of wat geleden waren De Hongerige Man en ik uitgenodigd voor een oudejaarsdiner, waarbij alle 20 gasten ieder een gang moesten meebrengen. De gastheer en gastvrouw woonden niet al te groot en er was een tafel gedekt van de voor- tot de achterdeur. In het piepklein keukentje zouden we om de beurt de laatste hand leggen aan onze culinaire bijdragen. Maar eerst kwam er een enorme schaal macaroni met kaas uit de oven, waarmee we de kinderschare voederden.

Voor het kroost op bed lag (vijftien luchtbedjes en vijftien slaapzakjes in een piepklein kamertje) en wij aan tafel zaten was het tien uur. Voor we bij de vierde gang waren was het middernacht. Uiteraard had ook iedereen vuurwerk meegenomen, en eer we ons diner hervatten, was het half twee.

Afijn, dat werd een zware nacht, temeer omdat ook iedereen bij zijn of haar gerecht een passende drank had meegenomen en omdat iedereen ook nog eens een speech moest houden over de menschheid en haar weedom. Om 5 uur – we waren bij gang 12 – gaven we het op, schoven de tafel zo goed en zo kwaad als dat ging aan de kant, en dansten tot het licht werd.

Zo’n diner is erg leuk, maar met zoveel mensen en zoveel gangen ook een aanslag op je uithoudingsvermogen. Het is eigenlijk een stuk handiger om voor Oudjaarsavond een buffet te maken waarbij iedereen zelf kan kiezen wat-ie op welk moment wil eten.

Mijn bijdrage bestond destijds uit aquavit, en een enorme zalm die ik had gemarineerd met zout, peper, suiker, dille en, wederom, aquavit, volgens het recept dat gisteren op deze plek stond. (Zie ook nrcnext.nl). Zalm is fijn buffetvoedsel, omdat het goed voor te bereiden is en koud wordt geserveerd. En omdat vrijwel iedereen het lekker vindt natuurlijk.

Vandaag een recept voor een andere buffetklassieker: vitello tonnato. Het zou het mooist zijn om de kalfsfricandeau daarvoor eigenhandig te bereiden, maar ik had vorige week ‘weinig moeite, veel effect’ beloofd. Daarom doen we het met fricandeau van de slager, en maken we alleen de saus zelf.

Voorgerecht voor 4 personen of snack voor 6 - 8:

300 gram (kalfs)fricandeau, in plakjes

1 klein blikje (liefst Albacore-) tonijn, uitgelekt

3 ansjovisfilets, fijngesneden

1 eidooier

sap van ½ - 1 citroen

150 - 200 ml olijfolie

een handvol kappertjes, afgespoeld

Spreid de fricandeau uit op een platte schaal en laat op kamertemperatuur komen. Pureer de tonijn, ansjovis en eidooier in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg dan heel geleidelijk de olie toe, zodat een mayonaise-achtige saus ontstaat.

Maak op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper. Verdeel de saus over de schaal met vlees en strooi er de kappertjes over.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw beste borrelhappen op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een tulband.

    • Janneke Vreugdenhil