Oppositieleiders Iran 'zijn vijanden van God'

De Iraanse oppositieleiders zijn „vijanden van God” en zouden geëxecuteerd moeten worden. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei, gisteren gezegd.

„Degenen die achter de huidige opstand in het land zitten zijn mohareb [vijanden van God, red.] en de wet is erg duidelijk over de mohareb”, zei de vertegenwoordiger van Khamenei op de staatstelevisie. Onder de islamitische wetgeving in Iran is de straf voor ‘mohareb’ executie.

De politieke onrust in Iran, die is ontstaan na de omstreden verkiezingsoverwinning van president Ahmadinejad, is na het geweld van afgelopen zondag verder toegenomen. Acht mensen kwamen toen om bij anti-regeringsprotesten. Ten minste twintig activisten van de oppositie zijn sinds zondag opgepakt.

De Iraanse veiligheidstroepen hebben gisteren de bewaking van oppositieleider Mahdi Karroubi opgeheven. Zijn zoon Taghi Karroubi zei dat de maatregel betekent dat zijn vader niet veilig naar buiten kan, en noemde het een „quasihuisarrest”.

De Iraanse politie beveiligt oppositieleiders al jaren. Als Karroubi zonder beveiliging naar buiten gaat, riskeert hij te worden aangevallen door regeringsaanhangers. Zijn auto werd afgelopen afgelopen zaterdag nog aangevallen, waarbij de voorruit sneuvelde. Karroubi is een van de hervormingsgezinde presidentskandidaten die zijn verslagen bij de presidentsverkiezingen in juni.

In Teheran is de zuster van de Iraanse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2003 gearresteerd. Dat heeft Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi laten weten in een communiqué dat gisteren werd gepubliceerd door de Iraanse oppositiewebsite Rahesabz.net. Volgens Ebadi is haar zuster Nooshin Ebadi op geen enkele manier politiek actief en is de arrestatie niets anders dan een poging haarzelf ertoe te dwingen haar campagne voor de mensenrechten stop te zetten. Ebadi woont in het buitenland sinds de omstreden presidentsverkiezingen in juni een golf van demonstraties ontketenden. (AFP)