NRC Handelsblad is niet gekocht door de familie Brenninkmeijer

COFRA, de holding waartoe ondermeer C&A en Redevco behoren, zwijgt in de regel als het gaat over zaken die de familie Brenninkmeijer betreffen. In dit uitzonderlijke geval echter zien wij ons genoodzaakt de publiciteit te kiezen. Niet door het uitbrengen van een persbericht of het geven van een persconferentie, maar door het schrijven van een ingezonden brief aan de krant die hierbij nauw betrokken is.

Jaren geleden heeft COFRA het private-equityfonds Egeria opgericht. Aanvankelijk participeerde hierin alleen een beleggingsmaatschappij van COFRA, maar na verloop van tijd traden ook andere investeerders toe. Inmiddels is Egeria volstrekt zelfstandig. Het is geen onderdeel van COFRA en beheert inmiddels ook fondsen waarin de familie Brenninkmeijer part noch deel heeft. Het is nu juist een van deze Egeria-fondsen die mede-eigenaar wordt van NRC Handelsblad.

Wij begrijpen als geen ander de rol van Egeria. Investeringsfondsen kunnen de namen van hun investeerders doorgaans niet noemen.

Zelfs als derden namen noemen die niet juist zijn, dan behoort een fondsbeheerder te zwijgen. Daarop moeten de investeerders kunnen vertrouwen. Ook als berichten in de media niet kloppen, dan zal een private-equityfonds niet de telefoon pakken of in de pen klimmen om een en ander recht te zetten.

Wij denken daar in de regel net zo over. Dit keer echter niet, omdat er op basis van onvolledige informatie, verkeerde conclusies zijn getrokken die vervolgens als nieuws in de media terecht zijn gekomen.

Egeria is al lang niet meer, zoals de media ons willen doen geloven, het beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer. De hieruit getrokken conclusie dat de familie Brenninkmeijer NRC Handelsblad heeft gekocht, is dan ook niet juist. Zij is niet eens ‘klein’ aandeelhouder van deze krant, want in het fonds van Egeria dat samen met Het Gesprek de nieuwe eigenaar wordt, participeren COFRA en de familie Brenninkmeijer in het geheel niet.

Martin Pereboom

Company Secretary

COFRA HOLDING AG

    • Martin Pereboom Company Secretary Cofra Holding Ag