Nederland kort

PvdA: enkelbandje voor relschoppers bij feesten en festivals

DEN HAAG. De PvdA wil dat mensen die bij herhaling tijdens feesten en festivals misdrijven plegen tegen hulpverleners en politie behalve een celstraf tot wel vijf jaar lang een gebiedsverbod en huisarrest met een enkelbandje kunnen krijgen. Zo zouden relschoppers, zoals in Hoek van Holland en tijdens de jaarwisseling, beter aangepakt kunnen worden. Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA zei gisteren dat „een meer persoonlijke aanpak” nodig is om de gewelddadige types een halt toe te roepen. „Een aantal weken in de cel vinden ze vaak stoer. Voor hen is het emotioneel meer belastend als ze thuis moeten zitten, terwijl familie en vrienden feest aan het vieren zijn.” Begin 2010 buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA), waarin geregeld wordt dat een voetbalhooligan zich – eventueel jarenlang – tijdens een voetbalwedstrijd dient te melden op het politiebureau of dat een agressieve stapper een bepaald weekeinde een horecaverbod krijgt. (ANP)

Schutter Familia wil geld voor steunfonds

AMSTERDAM. De man die geruime tijd vastzat, maar later deels werd vrijgesproken nadat hij in het Amsterdamse café Familia een man had doodgeschoten, gaat een schadevergoeding eisen van de Nederlandse Staat. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft dat gisteren laten weten. Een deel van het geld moet volgens Knoops gaan naar een organisatie die mensen helpt die opkomen voor andere burgers en vervolgens worden vervolgd door justitie. Geoffrey N. schoot begin 2008 ex-freefighter Rick Holshuijsen dood. Die had onder invloed van drank en drugs een handgranaat in het café in Amsterdam-Noord laten ontploffen en begon de gewonde aanwezigen vervolgens te mishandelen. De rechtbank veroordeelde N. in 2008 tot zes jaar cel. Het gerechtshof ontsloeg hem op 11 december van rechtsvervolging omdat er sprake was van noodweerexces. Dat betekent dat hij te ver ging bij het verdedigen van zichzelf, maar zo in paniek was dat hem dat niet is aan te rekenen. N. zat 22 maanden vast. Negentien daarvan waren onterecht. Het hof veroordeelde hem wel tot drie maanden cel voor verboden wapenbezit. (ANP)

Jaarlijks 135.000 egels dood in het verkeer

ARNHEM. Jaarlijks vinden naar schatting 135.000 egels de dood in het verkeer. Dat meldde de Zoogdiervereniging gisteren aan het eind van het door de vereniging uitgeroepen Jaar van de Egel. De organisatie gaat aan minister Gerda Verburg (Natuur, CDA) vragen om de egel op de rode lijst van beschermde diersoorten te plaatsen. In de jaren negentig waren voor het laatst gegevens over egels verzameld. Uit een vergelijking van die cijfers met de resultaten van dit jaar blijkt dat het dier in aantal flink achteruit is gegaan. Mogelijk is de populatie zelfs gehalveerd, aldus de Zoogdiervereniging, die wil dat het beestje een beschermde status krijgt. Per mail en via internet ontving de Zoogdiervereniging 21.500 waarnemingen van egels. Het beestje blijkt in vrijwel heel Nederland nog voor te komen. Alleen op de Veluwe en in grote delen van Flevoland worden nauwelijks egels gezien. (ANP)

Hermitage ontvangt 630.000 bezoekers

AMSTERDAM. De Hermitage in Amsterdam heeft in een half jaar tijd 630.000 bezoekers over de vloer gehad. De in juni geopende dependance van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg kan zich daarmee meten met grote namen in de hoofdstad als het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. De Hermitage rekende op de helft van het uiteindelijke bezoekersaantal. Dat maakte het museum gisteren bekend. In de eerste maand trok het museum aan de Amstel al 100.000 liefhebbers. Honderd dagen na de opening was dat aantal tot ruim 360.000 gestegen. Het Van Gogh Museum ontving vorig jaar in totaal bijna anderhalf miljoen bezoekers, voor het Rijksmuseum waren dat er 970.000. (ANP)

Arrestant springt uit rijdend politiebusje

Lelystad. Een van diefstal verdachte man is gistermiddag ontsnapt tijdens zijn transport van het politiebureau in Emmeloord naar een cellencomplex in Lelystad. Een politiebusje met de man erin reed op de A6 bij Lelystad toen hij kans zag om te ontsnappen en een bos in te rennen. Begeleiders zetten de achtervolging in, maar kregen de man niet meer te pakken. Volgens de politie gaat het niet om een zware crimineel. (ANP)