Milieueisen N-Holland aan Corus te streng

Het milieuvoorschrift over de uitstoot van afvalstoffen dat de provincie Noord-Holland aan staalbedrijf Corus heeft opgelegd, is te streng. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een door Corus aangespannen beroepsprocedure.

In het milieuvoorschrift heeft de provincie vastgelegd hoeveel stikstofoxiden Corus maximaal mag uitstoten. Volgens het staalbedrijf kunnen twee ketels in Velsen-Noord niet aan deze normen voldoen. De provincie Noord-Holland had hier volgens de bestuursrechter beter onderzoek naar moeten doen. Naar aanleiding van de uitspraak moet de provincie Noord-Holland een nieuw milieuvoorschrift opstellen.

Corus, de provincie Noord-Holland en stichting Natuur en Milieu zijn het al langer oneens over de maatregelen die het staalbedrijf moet nemen om de uitstoot te verminderen. Het RIVM stelde een onderzoek in naar de gevolgen van de uitstoot voor de omwonenden, maar kon geen directe relatie vaststellen tussen het hogere aantal longkankergevallen in de regio IJmond en de uitstoot van Corus.

Longkanker komt in Velsen en Beverwijk gemiddeld 22 procent meer voor, maar dit zegt volgens het RIVM vooral iets over de luchtkwaliteit van twintig jaar geleden. Inmiddels heeft Corus maatregelen genomen om de uitstoot te verminderen. Het hoge aantal kankerpatiënten kan volgens het RIVM ook te maken hebben met rookgedrag.

Corus moet van de provincie ook onderzoek doen naar het plaatsen van een filter om de uitstoot van fijnstof te verminderen.