Meer politie bij jaarwisseling

De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Utrecht zetten tijdens Oud en Nieuw 10 procent meer agenten in dan vorig jaar. Bij wijze van proef worden politiemensen van tien korpsen uitgerust met camera’s die op het uniform, op de pet of op de auto worden bevestigd. Hiermee kunnen ze geweld dat tegen hen wordt gebruikt, registreren.

In Rotterdam-Rijnmond hebben dit jaar ongeveer 1.100 agenten dienst. Tijdens de vorige jaarwisseling werden duizend agenten opgeroepen. De toename van 10 procent heeft volgens een woordvoerder van het Rotterdamse korps niet te maken met de strandrellen van augustus in Hoek van Holland, maar met het feit dat relschoppers tijdens de vorige jaarwisseling veel hebben vernield. De Utrechtse politie wil niet zeggen hoeveel agenten er komen.

Bij de meeste andere korpsen blijft de politie-inzet dit jaar gelijk aan vorig jaar. In de regio Haaglanden zijn vorig jaar ongeveer 1.500 agenten ingezet.

Voor Den Haag is de jaarwisseling het grootste risico-evenement van het jaar. Zestig procent van de agenten van het korps wordt tijdens de jaarwisseling ingezet. In de regio Amsterdam-Amstelland zal de inzet met circa zevenhonderd agenten ongeveer gelijk zijn aan vorig jaar. Het korps ziet geen reden het aantal agenten te verhogen omdat het tevreden terugkijkt op de afgelopen jaarwisseling. (NRC)