Kort nieuws Economie

Kredietverlening door banken in eurozone neemt af

FRANKFURT, 30 dec. - Banken hebben in november opnieuw minder geld uitgeleend aan bedrijven en consumenten uit de landen van de eurozone. Dat meldde de Europese Centrale Bank vanochtend. De banken leenden 0,7 procent minder uit dan in de voorgaande maand. Daarmee nam de kredietverlening voor de derde achtereenvolgende maand af. In oktober werd 0,8 procent minder uitgeleend, in september 0,3 procent. Volgens de banken neemt de kredietverlening vooral af omdat bedrijven minder behoefte hebben aan nieuwe leningen. (ANP, AFP)

Saab: GM heeft deadline losgelaten

AMSTERDAM, 30 dec. - General Motors (GM) heeft de deadline over de toekomst van Saab laten vallen. Dat heeft een woordvoerder van Saab gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Financiële Telegraaf.

Het Amerikaanse concern had eerder aangegeven voor het einde van het jaar een beslissing te zullen nemen over ontmanteling of verkoop van de noodlijdende Zweedse dochter. Onder meer het Nederlandse Spyker is een van de gegadigden voor Saab. Eerder deze maand wees GM een bod van Spyker af. Vorige week zaten Spyker en GM weer om de onderhandelingstafel. (ANP, Reuters)

Van Lanschot wil geld van Kroymans

DEN BOSCH, 30 dec. - Van Lanschot Bankiers heeft in een kort geding onmiddellijke terugbetaling geëist van een uitstaand krediet van bijna 26 miljoen euro bij autohandelaar Frits Kroymans. Dat bevestigde een woordvoerder van de bank vanochtend. Kroymans zou stelselmatig afspraken en verplichtingen van betalingen van aflossingen niet nakomen. Van Lanschot heeft beslag laten leggen op onroerende goederen van Kroymans. Het auto-imperium van Kroymans werd in maart van dit jaar failliet verklaard. Een aantal bedrijfsonderdelen maakte een doorstart. (ANP)

Afzetprijzen industrie gedaald

DEN HAAG, 30 dec. - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 4 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling is daarmee veel minder groot dan in oktober. Toen waren de producten in de industrie 9 procent goedkoper dan in oktober 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Dat de prijsdaling in de industrie veel kleiner is dan een maand eerder, hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs. Een vat North Sea Brent olie was, in euro’s, 20 procent duurder dan in november 2008. (ANP)