Kort nieuws Buitenland

In Irak zeker 23 doden bij dubbele zelfmoordaanslag

Bagdad, 30 dec. - Bij twee gecoördineerde zelfmoordaanslagen zijn in de Iraakse stad Ramadi zeker 23 mensen gedood en 100 gewond. Onder de gewonden is volgens het plaatselijke ziekenhuis de gouverneur van de westelijke provincie Al-Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is. Het konvooi van de gouverneur was doelwit van een van de aanslagen. Anbar was tot twee jaar geleden het belangrijkste bolwerk van sunnitische extremisten, met name die van Al-Qaeda-in-Irak. Zij werden vanaf eind 2006 geleidelijk teruggedreven door sunnitische stammen die zich tegen hen keerden. Gisteren werden in Tal Massoud, 30 kilometer ten noorden van Bagdad, vijf van deze Al-Qaeda-bestrijders vermoord. (AFP, AP)

Weer conflict met Bosnische Serviërs

Banja Luka, 30 dec. - De Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië-Herzegovina, Valentin Inzko, wil de politieke vertegenwoordigers van de Servische gemeenschap in het land via de VN-veiligheidsraad dwingen tot samenwerking. Inzko kondigde de maatregel aan nadat het parlement van de Servische republiek een beslissing van Inzko naast zich neerlegde. Inzko verlengde het mandaat van buitenlandse rechters die oorlogsmisdaden in Bosnië behandelen met drie jaar, een maatregel waar de Serviërs fel op tegen zijn. Volgens Inzko druist het verzet in tegen het akkoord van Dayton, dat in 1995 een einde maakte aan de Bosnische oorlog. In Bosnië is 37 procent van de bevolking Servisch. (AFP)

Polen vraagt hulp in zaak-Auschwitz

Door onze correspondent

Warschau, 30 dec. - Polen gaat Zweden formeel om hulp vragen bij het onderzoek naar de diefstal van ‘Arbeit macht frei’, het toegangsbord van het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dat heeft een woordvoerder van het Poolse openbaar ministerie gisteren bevestigd. De opdracht tot de diefstal kwam mogelijk uit Zweden, zo melden Poolse media al langer. De dieven zouden omgerekend 12.000 euro krijgen voor de klus, uitbetaald in Zweedse kronen. Kort na de op 18 december gepleegde diefstal werden in Polen vijf aanhoudingen verricht. Het bord bleek voor vervoer in drie stukken te zijn gezaagd. Tot op heden mist de letter ‘i’ in het woord ‘frei’.

Medvedev: geen verdachten in cel

Moskou, 30 dec. - De Russische president Dmitri Medvedev heeft gisteren een verbod afgekondigd op het opsluiten van verdachten van belastingfraude tijdens gerechtelijk vooronderzoek. De beslissing volgt enkele weken na de dood in gevangenschap van de advocaat Sergej Magnitski, die in afwachting van het onderzoek tegen hem wegens belastingfraude vastzat in een Moskouse cel. Er ontstond felle kritiek op de autoriteiten na de dood van Magnitski omdat hij cruciale medicatie was onthouden. (Reuters)

Turkse militairen weer vrijgelaten

Ankara, 30 dec. - Acht Turkse militairen die waren aangehouden op verdenking van een complot om vice-premier Bulent Arinc te vermoorden, zijn zonder aanklacht vrijgelaten. Dat heeft het Turkse persbureau Anadolu gisteren bekendgemaakt. De arrestaties hadden geleid tot speculaties over toenemende spanningen tussen het leger, de waakhond van het seculiere systeem, en de regering van de in de islam gewortelde AK-partij. Arinc is een prominente vertegenwoordiger van de AK. (Reuters)

Snelweg weer vrij voor Palestijnen

Door onze correspondent

tel aviv, 30 dec. - Het Israëlische Hooggerechtshof heeft het toegangsverbod voor Palestijnen van een van de belangrijkste snelwegen op de bezette Westelijke Jordaanoever vernietigd. Snelweg 443, die dwars door bezet gebied loopt van Jeruzalem naar de stad Modi’in, was sinds 2002, tijdens de tweede intifadah, verboden voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De zaak was aangespannen door enkele dorpen die aan de weg grenzen en een Israëlische mensenrechtenorganisatie.