Kort nieuws Binnenland

Meeste doden door geweld in 2009 in Amsterdam

Rijswijk, 30 dec. - In Amsterdam zijn in 2009 de meeste mensen door geweld om het leven gekomen, namelijk 31. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal geweldsdoden in de hoofdstad is flink hoger dan in 2008, waarin negentien mensen in Amsterdam het leven lieten als gevolg van een misdrijf. De politie heeft in twintig van de in totaal 29 zaken verdachten opgepakt. De meeste misdrijven hadden plaats in de wijken Zuidoost en Nieuw-West. In Den Haag en omgeving verdubbelde het aantal gevallen van moord en doodslag in 2009 naar zeventien, tegen het historisch lage aantal van acht in 2008. In Rotterdam kwamen dit jaar voor zover bekend vijftien mensen door geweld om het leven. Voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond waren het er dit jaar 24, vorig jaar 22. (ANP)

Koningin bezoekt geitenhouder

Bakel, 30 dec. - Koningin Beatrix heeft gisteren samen met minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CDA) in Bakel (Brabant) een bezoek gebracht aan geitenhouder Martijn Knoops wiens bedrijf is getroffen door de Q-koorts. Beatrix kreeg een rondleiding op het bedrijf, waar vorige week 366 van de 700 geiten werden geruimd. Ze sprak met leden van het gezin. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend. De RVD maakte ook bekend dat Beatrix haar waardering heeft laten overbrengen aan Jasper Schuringa „voor zijn moedige optreden”. De 32-jarige Nederlander overmeesterde afgelopen vrijdag een man die een aanslag wilde plegen op het vliegtuig waarin hij zat. (ANP)

Jaarlijks 135.500 egels doodgereden

Arnhem, 30 dec. - Jaarlijks worden naar schatting 135.000 egels door het verkeer gedood. Dat meldde de Zoogdiervereniging gisteren aan het eind van het door hen uitgeroepen Jaar van de Egel. De Zoogdiervereniging gaat aan minister Verburg (LNV, CDA) vragen om de egel op de rode lijst van beschermde diersoorten te plaatsen. In vergelijking met cijfers uit de jaren negentig blijkt dat het dier in aantal achteruit is gegaan. Mogelijk is de populatie zelfs gehalveerd, aldus de Zoogdiervereniging. (ANP)

‘Minder bijzondere leerstoelen Leiden’

Leiden, 30 dec. - Het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden wil het aantal bijzondere leerstoelen aan banden leggen. Dat meldt het universiteitsblad Mare. De faculteit heeft nu ongeveer veertig van deze leerstoelen, die betaald worden door externe, particuliere financiers en die meestal worden bekleed door een deeltijdhoogleraar. De faculteit heeft zestig gewone professoraten. Daar passen volgens het bestuur hooguit dertig bijzondere leerstoelen bij. (ANP)

Blauwe maan bij jaarwisseling

Groningen, 30 dec. - Bij helder weer is de komende jaarwisseling ook een zogenoemde blauwe maan te zien. Een blauwe maan is een tweede volle maan in één kalendermaand. Dat gebeurt al zelden, maar dat de blauwe maan ook nog tijdens Oud en Nieuw schijnt, kwam voor het laatst voor in 1990. De volgende blauwe maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend. (ANP)